En leder kan ikke »pjække« fra teambuilding

Selvom udklædning og drama overskrider lederens personlige grænser, vil det være illoyalt at melde fra til teambuilding.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uges ledelsesdilemma, er teamchefen Bjørn sammen med sit eget og to andre teams indkaldt til en teambuilding-dag. Der er lagt op til en hel dag med aktiviteter som skuespil, udklædning, sang og musik.

Se sidste uges dilemma her

Tanken om at skulle klæde sig ud og synge foran andre er grænseoverskridende for Bjørn, der heller aldrig har lagt skjult på, at han finder den slags teambuilding latterlig og ydmygende. Men kan han tillade sig at melde fra?

Det mener rådgivningschef hos Lederne, Niels Henriksen, vil være en rigtig dårlig ide:

»Det signalerer illoyalitet over for både chefen og medarbejderne, hvis Bjørn ikke deltager i teambuilding-dagen,« siger Niels Henriksen.

Niels Henriksen anbefaler i stedet, at Bjørn efterspørger en forklaring på, hvad formålet med dagen og aktiviteterne er:

»Jeg vil råde Bjørn til at tale med sin nærmeste chef og få en forklaring. Når han forstår baggrunden, kan han sandsynligvis lettere acceptere at blive rykket ud af sin komfortzone,« siger Niels Henriksen.

Derudover kan det være en fordel, at chefen er bekendt med Bjørns skepsis, så der er forventningsafstemt om, at Bjørn ikke bliver den, der går forrest med udklædning og skuespil.

»Der er typisk forskellige roller at udfylde på en teambuilding-dag. Nogle går helt naturligt foran i legen, mens andre har mere tilbagetrukne roller. Bjørn skal nok ikke have anførertrøjen på lige den dag,« siger Niels Henriksen.

I stedet kan Bjørn med fordel være en kritisk medspiller:

»Når man skal gennemføre noget, man ikke har lyst til, hjælper det med »kritisk medspil«. Jeg synes Bjørn skal tage med til teambuilding og gå ind i det. Han skal deltage med bevidstheden om, at han kan give sin ærlige feedback bagefter, når han har givet det en chance,« siger Niels Henriksen, der anbefaler løsning nummer tre.