En krone til venture giver otte tilbage

Staten og samfundet har tjent stort på at investere i nye små væksvirksomheder, viser ny analyse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For hver krone staten investerer i vækstvirksomheder kommer der otte kroner igen fra private investorer.

Det viser en analyse, som er foretaget i Seed Capital, der investerer i helt nye virksomheder indenfor IT, tele, biotek og miljøteknologi.

Analysen viser, at der over de sidste fire år er investeret godt 350 mio. kr. i vækstvirksomheder via de statslige innovationsmiljøer og de særlige Seed kapitalfonde, der investerer i de tidligere faser af en vækstvirksomheds etablering. Af disse midler stammer godt 190 mio. kr. fra direkte fra staten – eller via Vækstfonden, som staten også ejer. Gennem opfølgningsinvesteringer er det over de sidste år lykkedes Seed-selskaberne at tiltrække 1,4 mia kr. fra private investorer.

- Vi har faktisk gearet statens penge 8,2 gange, siger adm. direktør i Seed Capital, Ulla Brockenhuus-Schack.

Hun vurderer, at der er godt 600 ansatte i vækstvirksomheder tilknyttet seed-kapital-miljøet.

Behov for vækstpakke

Hun skønner på den baggrund, at staten via indkomstskatter og indirekte skatter får godt 650 mio. kr. tilbage om året – godt tre gange mere end staten investerer i kapital til små nystartede højteknologiske virksomheder.

- Den flotte gearing vi har præsteret af statens penge, kan vi ikke længere opretholde under de nuværende konjunkturer, hvor det er svært skaffe tilstrækkelig privat kapital til virksomhedernes nye vækstlag, tilføjer hun

Hun peger derfor på, at der er behov for en ny vækstpakke, hvor vækstlaget af virksomheder tilgodeses. Den type pakker er allerede vedtaget i England, Sverige, Holland og Finland.

- Vores analyse viser, at der er store penge for staten og for samfundet at tjene ved holde gang i virksomhedernes vækstlag. Derfor bør de slå til nu, mener hun.