En dygtig leder kan blande sin egen mørtel

Ledelse er et håndværk. Man er nødt til at lære det fra grunden. Det kræver kendskab til de grundlæggende værktøjer at lede andre.

Foto: Steffen Ortmann

Der er en grund til, at man står fire år i lære for at blive murer. Det tager tid at lære et håndværk. Og en murer skal kunne blande sin mørtel. Man har fortalt mig, at der er lige så mange forskellige mørtelblandinger, som der er murere, og at kvaliteten af dette murerens grundstof fortæller den kyndige rigtig meget om håndværkerens kvalifikationer.

Ledelse er også et håndværk. Det lader mange til at glemme, når tilbuddet kommer til den nyudnævnte leder, og der følger et kontor, måske en bil og personaleansvar med.

Flere og flere ledere har tilbragt en stor del af deres liv med teori og er blevet både fagligt dygtige og meget belæste. Derfor er det ofte en udfordring af de store at vågne op til en hverdag som leder, der i stort omfang består af meget praktiske og håndværksmæssige opgaver. Ansættelse af medarbejdere, feedback til medarbejdere, den vanskelige samtale, udarbejdelse af performancemål osv.

Ledelse kræver håndelag

Som ny leder er det vigtigt at huske på én ting: Dine medarbejdere forventer af dig, at butikken kører, at dagligdagen fungerer, at arbejdet er veltilrettelagt, og at alle behandles ordentligt og med respekt
Ledelse er meget praktik. En dygtig leder får andre til at samarbejde, processer til at køre og produktet leveret, mens så mange som muligt oplever glæde og tilfredsstillelse ved sig selv og ved opgaverne. Det kræver håndelag, og det kræver, at man er fortrolig med de grundlæggende ledelsesværktøjer.

Der er ingen, der er den fødte leder. Det er en illusion. Ledelse er ikke noget, man lærer på en eftermiddag. Det er ikke noget, man kan teoretisere sig til. Ledelse er et fag, som skal læres fra bunden, hvis man skal udvikle sit talent og bruge sit fag til at skabe kvalitet omkring sig.
Kvalitet i ledelse er mangelvare

At skabe kvalitet omkring sig kræver kvalitet i ledelse – og det er en mangelvare. Jeg hører ofte i professionelle og sociale sammenhænge dialoger om alt for dårlige ledere, der ikke kan deres ting og ikke evner at levere det, de får deres penge for.

Det er næsten uhyggeligt at tænke over, hvor stort et produktionstab dårlig ledelse er skyld i, både i den private og i den offentlige sektor.

Efter min bedste overbevisning skyldes mange af de negative oplevelser, som folk på arbejdsmarkedet har med deres nærmeste chef, en alt for let omgang med ledelsesfagets grundlæggende færdigheder.
Ligesom mureren, der begynder sin karriere med at lære at blande sin mørtel og med at mure gesimser, starter god ledelse også fra bunden med at kunne det grundlæggende, at kunne det godt – ja, at kunne det til perfektion. Det smarte og avancerede kommer først, når man har lært sit håndværk. Altså øvelse og øvelse.

Lær det grundlæggende

Start fra bunden. Få styr på det grundlæggende, så finder du også bedre din egen ledelsesstil. Hvis du endelig skal læse en bog om ledelse, så begynd med f.eks. en, der handler om de grundlæggende elementer i ledelse.

Ud over bøger er der mulighed for at deltage i ledelseskurser, som udbydes i store mængder i Danmark. Desværre oplever jeg ofte, at mange gerne springer de grundlæggende discipliner over og straks vil deltage i mere strategiske ledelseskurser med aktuelle emner inden for ledelse.

Til dig, som gerne vil være leder, og som skal i gang med at opbygge dine kompetencer: Kig dig omkring og læg mærke til, hvor man lærer at blande mørtel på den gode gammeldags facon – fra bunden lige som mureren.

I dag kan vi alle være gør-det-selv-murere med færdigblandinger fra byggemarkedet, men det, vi laver på garagen eller udestuen derhjemme, bliver nu aldrig til godt håndværk. Godt håndværk udføres af en håndværker,

der har lært sit fag fra bunden – en der kan blande sin egen mørtel. Det gælder også for lederen.