En dansk softwaresucces trapper ned

Jim Hagemann Snabe, som er medtopchef i verdens største softwareleverandør til erhvervslivet, rykker fra næste år ind i bestyrelsen.

Bortset fra en kort afstikker til IBM har Jim Hagemann Snabe været ansat i SAP, siden han færdiggjorde sine studier. Foto: Arne Dedert/AFP
Læs mere
Fold sammen

Det er mildt sagt en overraskelse, at den højest placerede dansker i en udenlandsk virksomhed, Jim Hagemann Snabe, nu forlader sit topjob for i stedet fra 2014 at træde ind i bestyrelsen for verdens største leverandør af software til erhvervslivet, tyske SAP, og få mere tid til sin familie.

Den 47-årige dansker er – trods chefjobbet for 65.000 medarbejdere, heraf 20.000 udviklere – en nede-på-jorden-type, altid venligt imødekommende og befriende fri for topchefnykker og -tale, som præger mange kollegaer. Hans tre og et halvt år lange samarbejde med amerikanske Bill McDermott, som nu overtager hele ledelsen, har været ganske unikt. De har suppleret hinanden på fornemste vis og har som »den dynamiske duo« på rekordtid vendt SAP og indstillet sigtekornet på nye tider, hvor alt foregår via internetforbindelsen.

»Vi prøver at bevise, at to er bedre end en. Ellers er det bare dobbelt så dyrt og halvt så godt. Derfor skal de beslutninger, vi tager, også være bedre, end hvis vi tog dem enkeltvis, fordi vi kikker på dem i flere dimensioner,« som Jim Hagemann Snabe fortalte Berlingske for halvandet år siden om glæden ved at være to topchefer.

Han har sammenlagt været hos SAP i over 20 år og har en god teknisk viden uden at være en nørd. Samtidig formår han at lade sin egen begejstring smitte på en sympatisk måde uden store sving med armene – og altid med et humoristisk glimt i øjet. Hans flydende beherskelse af tysk har gjort ham til en del af forbundskansler Angela Merkels faste rundbordssamtaler om erhvervslivets vilkår og til fast deltager på det økonomiske verdenstopmøde i Davos i Schweiz, hvor han har engageret sig i, hvordan større dele af verden kan få bedre forhold med teknologien som løftestang.

Jim Hagemann Snabe har samtidig formået at bevare blikket for Danmarks internationale muligheder, ikke mindst via sit medlemskab af VL-gruppe 57, hvor han sidder sammen med bl.a. Kresten Schultz-Jørgensen, administrerende direktør i Lead Agency, som giver Snabe dette skudsmål:

»For mig er han en del af en moderne, dansk erhvervsgruppe, som også tæller f.eks. Jørgen Vig Knudstorp i Lego, og som helt klart formår at forene en meget høj faglighed og et meget højt ambitionsniveau med en etisk, næsten filosofisk dimension, som ikke er helt almindelig.«

»Jim er en type, som sætter en ære i at være ledet af både en etisk dimension og en forretningsmæssig dimension. Man kan ikke have en samtale med ham, uden at han trækker på begge maskinrum. Han har en stor, også intellektuel, båndbredde, hvilket er lidt sjældent, og han er en god samtalepartner, der lægger vægt på altid at have en grundighed og en tilstedeværelse i det, han gør, som jeg personligt sætter stor pris på,« siger Kresten Schultz-Jørgensen.

Han kalder Jim Hagemann Snabes ambition om at forene familie- og arbejdsliv for »helt indiskutabel«.

»Han prioriterer kone og børn og fællesskabet meget højt. Derfor læser jeg ikke ændringerne i SAP som et krisetegn eller et træk i nødbremsen – mere som en overskudshandling,« siger han.

Jim Hagemann Snabe er gift med Birgitte, som han mødte, da de begge var hos IBM. Parret har to børn. Jim Hagemann Snabe er musikalsk med et stort hjerte for bl.a. operamusik. Han spillede tidligere med i et symfoniorkester, siden kastede han sig over klaveret som afslapning oven på en travl arbejdsdag. Han taler fem sprog flydende – foruden dansk er det fransk, tysk, engelsk og svensk.