Empatisk videnskabsmand i spidsen for Topsøe

Med Henrik Topsøe som ny bestyrelseformand for Haldor Topsøe A/S får virksomheden en empatisk erhvervsleder med en stil, der er blødere end faderens.

Henrik Topsøe er kendt for at være en knivskarp kemiingeniør med en åbenhjertig og ukrukket personlighed. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskeden, intelligent, analytisk og social. Men også stædig, når det gælder om at holde fast.

Det er den korte beskrivelse af Haldor Topsøe A/S nye bestyrelseformand, koncerndirektør Henrik Topsøe.

Der er heller ikke noget hovskisnovski over ham. Han er meget social og blander sig med alle, høj som lav. Henrik Topsøe har det bedst sammen med almindelige, jævne mennesker.

Nu kommer han på en ny krævende opgave. Som formand for familievirksomheden i Lyngby er det op til den 68-årige Henrik Topsøe at løfte arven efter den hidtidige bestyrelsesformand, faderen og stifteren Haldor Topsøe, som døde i en alder af 99 år i mandags - fire dage før 100 års fødselsdagen.

For første gang i sin lange og imponerende internationale karriere får kemiingeniøren Henrik Topsøe et stort forretningsmæssigt ansvar, som det endnu er for tidligt at sige, hvordan han vil forvalte. Han er dog ikke på herrens mark. Virksomheden har en stærk forretningsmæssig ledelse med adm. direktør Bjerne Clausen i spidsen. Herfra ventes al den støtte, Henrik Topsøe får brug for som formand, så bestyrelsen forhåbentlig kan træffe de rigtige beslutninger.

Hvis man skal spille djævlens advokat og pege på en svaghed hos Henrik Topsøe, er det, at han ikke er lige så hurtig til at træffe beslutninger ud fra sine mavefornemmelser, som faderen var. Så det er noget, sønnen kan være nødt til at arbejde med i sin nye position.

Som erhvervsleder var faderen af den gamle skole. En meget kontant mand. Og en hård nyser, der kunne være temmelig enerådende. Levede medarbejderne i virksomheden ikke op til hans forventninger, fik de det prompte at vide. Haldor Topsøe blev dog blødere og rundere på sine gamle år.

Med sønnen Henrik Topsøe som formand får virksomheden en mere moderne og empatisk leder. Hans force er, at han lytter og tager bestik af situationen. Han kører en blødere stil og tromler ikke sine egne meninger igennem, sådan som faderen kunne gøre.

At Henrik Topsøe dog også forstår at træde i karakter, når det gælder virksomhedens fremtid, viste han, da familien kæmpede for at få den fulde kontrol over Haldor Topsøe A/S. I 2007 lykkedes det Haldor Topsøe med sønnens aktive medvirken og pres at finde en løsning til at købe en italiensk storaktionær ud. Henrik Topsøe beviste ved den lejlighed, at han kan være stædig, når det gælder. Han holdt ved, indtil handelen var på plads, fremgår det af Berlingske-journalist Thomas Larsens bog »Haldor Topsøe«, som udkommer fredag 24. maj.

Der står enorm respekt om Henrik Topsøe i den videnskabelige verden. Han betegnes som en genial videnskabsmand og er en af de mest citerede forskere inden for sit felt, katalyse, i hele verden. Som sin far er Henrik Topsøe ingeniør og videnskabsmand. Han blev uddannet som kemiingeniør fra Ingeniørakademiet i København i 1967 og en ph.d. fra det anerkendte Stanford University i USA.

Virksomheden Haldor Topsøe producerer bl.a. katalysatorer til gødningsindustrien, så kunderne kan speede produktionsprocessen op og bruge mindre energi.

Siden han i 1974 kom hjem til Danmark efter flere år i USA, har han været ansat i Haldor Topsøe. Henrik Topsøe blev i 2008 taget med i koncerndirektionen og fik ansvar for kontakten med den videnskabelige verden.

At være linselus – sådan som personer, der er glade for at blive fotograferet til ugeblade, aviser og TV – ligger meget fjernt for Haldor Topsøes nye bestyrelsesformand. Han er en beskeden mand, der intet ønske har om at være i rampelyset.

Men når virksomheden har besøg af samarbejdspartnere og forretningsforbindelser, er Henrik Topsøe guld værd for virksomheden. Han er utrolig god til at netværke og konversere. Et medfødt talent, han har fra sin far, som var fantastisk på det område.

Et møde med Henrik Topsøe er et møde med en ukrukket mand, der tager sig tid til at lytte til, hvad man kalder dumme spørgsmål, hvis man er videnskabsmand. Han har i hovedsædet i Lyngby pædagogisk forklaret Berlingskes udsendte medarbejdere, hvad eksempelvis katalyse kan bruges til. Efter et interview er han ikke bleg for at ringe eller maile flere gange, indtil han føler, at journalisterne har fået den fulde forståelse af samtalen. For det er vigtigt, at offentligheden får den fulde forståelse af, hvad virksomheden står for, og at alt bliver korrekt beskrevet.

Topsøe-familien er sammentømret som få og også meget præget af de værdier, som Haldor og hustruen Inger gav videre til deres fire børn. Oven i det kommer stoltheden over faderens livsværk. Han fulgte i barndommen med i, hvad der skete i virksomheden. Det var spændende, fordi faderen ikke var som andre fædre. Der var i den grad et globalt udsyn, der fascinerede, og som var en del af opvæksten. Henrik Topsøe har faderens verdenssyn. Afdøde Haldor Topsøes børn og børnebørn, inklusive Henrik Topsøe, brænder for at hjælpe fattige gadebørn med bl.a. skolegang.

Familien arbejder sammen med NGOere som eksempelvis SOS Børnebyerne i Rusland, Indien og Bangladesh samtidig med, at projekter er under opstart i Uganda og andre lande i Afrika. Gennem årene har familien doneret store beløb og bl.a. finansieret en skole til gadebørn.