Eldrup, livet, fyringen

For Anders Eldrup betyder arv meget. Den arv generationer får, og den de giver videre. Det driver ham, og han vil gerne huskes for sit bidrag til det. Derfor er det også smerteligt for ham, hvis fremtiden vil kende ham som DONGs fyrede direktør. Lige nu er han aktuel i single-udgivelsen »Eldrups kamp – og slaget om DONG« fra forlaget Zetland, som er del af processen mod et mere helt billede af Anders Eldrup og hans liv som embedsmand, direktør og kuglestøber.

Anders Eldrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anders Eldrup burde ikke være blevet til noget. Ikke fordi han er dårligt begavet, ikke fordi han er doven, for han er det modsatte af de to. Nej, Anders Eldrup burde ikke være blevet til noget, fordi han er født i 1948 i en jævn familie på Djursland.

Det er han bevidst om, som han byder på kaffe af musselmalet stel i sin villa på Frederiksberg, der i solskinnet står som monumentet på den succes, som er de færreste af Anders Eldrups kaste forundt.

»Mine forældre havde ikke råd til at sende mig på gymnasium eller kostskole, men velfærdssamfundet gav mig en chance, som jeg ellers ikke havde fået. Det har jeg været bevidst om hele livet,« siger Anders Eldrup.

Østjyden vekslede om nogen den check, som velfærdsstaten udskrev til ham. Den nu 66-årige Eldrup gik fra bondedreng til departementschef og direktør, men ultimativt også til detroniseret. Han er stolt over sine bidrag under de to første titler og vil gerne huskes for dem. Men efter danmarkshistoriens vel nok mest offentlige fyring af ham i 2012, var han bange for, at afskedigelsen i DONG ville stå på side ét i biografien om ham.

Nu er han aktuel i en mini-biografi fra forlaget Zetland. Der er ingen timing i det, forsikrer han, men han valgte at takke ja som et led i forsøget på at tage fortællingen om ham tilbage.

»Jeg ville være ærgerlig over, hvis en spektakulær fyring, var det eneste, jeg blev husket for,« siger Anders Eldrup.

Han vil hellere huskes for den gæld, han har tilbagebetalt.

På ryggen af hinanden

Rugård Gods er oprindeligt fra 1100-tallet, og den røde murstenskæmpe står stadig på Syddjurs mellem Ebeltoft og Grenaa. Ejerskabet af godset er veldokumenteret helt tilbage til 1579, men som historien altid har skelnet, er godsets mange forpagtere aldrig nævnt. Heller ikke Jens Eldrup, Anders Eldrups far.

Det var i denne verden af standsmæssig forskel, at den senere DONG-direktør voksede op. På første række til overklassens liv, men altid uden invitation. Forældrene var stoppet i syvende klasse, og det var utænkeligt, at deres børn kunne gå læsevejen.

»Jeg fik en uddannelse og et fint job, fordi nogle af vores forfædre havde taget på sig at opbygge en ny samfundsmodel. Sådan noget skal man påskønne, og det styrer stadig den måde, som jeg tænker på,« siger Anders Eldrup.

Han taler ikke selv om moralsk gæld mellem generationer. Men det er alligevel det, der ligger mellem linjerne, når han forklarer, hvorfor hans karrierevej er forløbet, som den er. Særligt, hvorfor den slog et slag omkring det offentlige og i særlig grad Finansministeriet, hvor han gjorde karriere fra begyndelsen af 1970erne til lige efter årtusindeskiftet.

Forhenværende adm. direktør i DONG Anders Eldrup

»Jeg har altid haft det sådan, at generationerne står på ryggen af hinanden. Min generation har modtaget utroligt meget fra mine forældres generation, fordi de byggede velfærdssamfundet op.«


»Jeg har haft det som en linje gennem alt, hvad jeg har foretaget mig, at jeg skal se en større mening med det. Jeg var meget fokuseret på, at jeg skulle ind i det offentlige og gøre nytte. Måske fra min opdragelse og min baggrund,« siger Anders Eldrup. »Jeg har altid haft det sådan, at generationerne står på ryggen af hinanden. Min generation har modtaget utroligt meget fra mine forældres generation, fordi de byggede velfærdssamfundet op.«

Men da den unge Eldrup tog sin plads som embedsmand i Finansministeriet, var hans generation ved at formøble arven og stirrede mod finansminister Knud Heinesens (S) finansielle afgrund.

Nedværdigende for samfundet

Velfærdssamfundet havde løftet Anders Eldrup og dele af efterkrigsgenerationerne ind på universiteterne og videre ud i erhvervslivet og det offentlige. Men selvsamme generation plus minus havde nu bragt Danmark på afgrundens rand, hvor kongeriget blev set på som Europas syge mand.

»Jeg synes, det var så nedværdigende over for samfundet. Vi var et af verdens rigeste, og så var vi havnet i en situation, der mindede meget om Grækenlands i dag. Jeg kan huske, at jeg var med Knud Heinesen i New York for at låne penge, og da rystede de på hovedet. Alle kunne se, at det var løbet af sporet,« siger Anders Eldrup.

I faldet mod afgrunden udkrystalliserede der sig en bevidsthed i befolkningen om, at økonomien måtte reddes. Anders Eldrup var som ministersekretær vidne til to af de mest gennemgribende indgreb: Afskaffelsen af den automatiske dyrtidsregulering samt introduktionen af fastkurspolitiken. Dog uden rigtigt at have en afgørende finger med i spillet.

Det havde han til gengæld i den tredje løsning på statskassens problemer: Oprettelsen af arbejdsmarkedspensionerne i slut 1980erne. Her blev Anders Eldrup formand for det afgørende udvalg i Finansministeriet, der arbejdede for introduktionen af arbejdsmarkedspensionerne, som Anders Eldrup selv foreslår som den største socialpolitiske reform siden Anden Verdenskrig.

»For mig betyder det, at jeg har været med til at dreje skuden væk fra afgrunden. Vi udviklede et samfund, som blev bedre end det, som vi kom ind i. Jeg synes godt, vi kan være bekendt over den stafet, som vi giver videre til den næste generation,« siger Anders Eldrup.

»Jeg er meget bevidst om, at vi har tømt Nordsøen for ressourcer, og at vi har forgrebet os på noget, som ikke er der til den næste generation. Derfor må vi levere noget andet end det, vi har taget ud af kagen. Der synes jeg, vi har leveret et pensionssystem og en sund økonomi.«

DONG tur/retur

I starten af 1990erne avancerede Anders Eldrup til departementschef, hvor han var arkitekten bag en række strukturelle ændringer i Finansministeriet og i samarbejdet med de andre ministerier. Ministeren hed for en overvældende del af perioden Mogens Lykketoft (S), og med udsigt til et regeringsskifte, følte Anders Eldrup, at et jobskifte ville være på sin plads.

Muligheden kom – DONG Energy skulle have ny direktør.

Hvor Eldrup havde befundet sig midt i en nationaløkonomisk brydningstid i Finansministeriet, stod han nu midt i det største energidrama i moderne danmarkshistorie. Elsektoren skulle liberaliseres, og DONG kunne se, at selskabet ingen fremtid havde i den nye virkelighed med mindre man bevægede sig ind på nye forretningsområder. Det startede den store energifusion, hvor særligt kampen om jysk-fynske Elsam står tilbage som et højspændt drama, hvor DONG udmanøvrerede svenske Vattenfal et hårsbrede fra målstregen.

»Uden DONGs aktive rolle tror jeg, at energisektoren i Danmark var blevet svensk,« siger Anders Eldrup, »Jeg ved ikke helt, om jeg kan skille nationalfølelsen fra forretningen. Men jeg synes i dag som dengang, at det er godt for et land at have et stærkt energiselskab.«

Anders Eldrup ser egentlig to tiltag som sine svendestykker i DONG. Elsam-overtagelsen er én, satsningen på vindenergi er den anden. I dag er vinddivisionen det næststørste ben i DONG og det mest investeringstunge.

Satsningen på vind blev dog indirekte Anders Eldrups endeligt.

For med den fulgte prioriteringen af de såkaldte »guldfugle«. Det var deres lønninger, som bestyrelsen ikke kunne forlige sig med. Eldrup fik sparket. Resten er historie.

Tiden som forbundsfælle

Eldrups labrador, Amigo, gør kort, men har ellers fortrukket sig til murstensvillaen for at få ly for forårssolen. Anders Eldrup har beredvilligt fortalt om sin karriere, men han har ikke meget at fortælle om fyringen, som ikke allerede er blevet fremlagt. Millionlønningerne, pressemødet, voldgiftsagen. Alt har været fremme. Og alt sammen har det påvirket billedet af Anders Eldrup.

Nu sidder vi her og snakker, og du har også valgt at være med i bogen. Er det er forsøg på at skabe et mere holistisk billede af Anders Eldrup, og ikke bare være ham der blev fyret i DONG?

Ja, det er det nok. Jeg har været så heldig at være med i nogle spændende ting, som har haft betydning for samfundet. At komme fra muldjorden på Djursland og helt ind inderst i regeringsapparatet og til DONG, det har været et privilegium. Der vil jeg gerne have, at det ikke bliver overskygget af en lidt kluntet fyring.

Hvem tror du, du er i Brugsen i Sydhavnen. Anders Eldrup, der blev fyret, eller Anders Eldrup med vindmøllerne?

Jeg ved det ikke. Havde du spurgt for to år siden, så var jeg Anders Eldrup, der blev fyret. I dag vil tro, at det er lige så sandsynligt, at jeg er ham den grønne, der satsede på vindmøller. Om to år håber jeg, at det overvejende vil være det sidste, der står tilbage.

Har du en PR-indsats, der skal gøres?

»Jeg tror, at tiden er min største forbundsfælle. Den indædthed, jeg havde det første års tid efter fyringen, er forduftet. Jeg ser mere stilfærdigt på det nu. Det var vigtigt for mig, at vi vandt voldgiften på grund af renommeet. Pengene var også fint, men det var helt klart på grund af renommeet.«

Nærværende journalist troede ikke på Anders Eldrup. For at bevise, at der vil stå »DONG« og »fyring« på de to første sider i historien om ham, fiskede jeg min telefon frem. Jeg forsikrede Eldrup, at det ikke var et eller andet instrueret gimik, men at jeg havde tænkt mig at google hans navn og læse den første side op.

Resultat: To opslagsværker, fire avisers oversigtssider, tre artikler om nye formandsposter og så én artikel om den voldgiftssag, han vandt. Ikke ét ord om fyring.

Anders Eldrup undertrykker et smil. Måske får han alligevel ret.