Eldrup: Jeg ville selv stoppe

Anders Eldrup blev fyret fra DONG Energy i foråret 2012, men topchefen havde allerede inden da leget med tanken om at forlade energiselskabet.

Tidligere direktør for Dong, Anders Eldrup, havde selv planlagt at stoppe hos Dong, før han blev fyret 12. marts 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Anders Eldrup, tidligere topchef for DONG, holdt vinterferie for et år siden, holdt tankerne ikke fri. Han brugte meget af tiden på at gruble over, om det mon var på tide at stoppe som administrerende direktør, og i stedet sætte sig på en række bestyrelsesposter, fortæller han i et interview til Børsen fredag.

Men han nåede ikke at melde sin afgang, før bestyrelsesformand Fritz Schur smækkede døren til DONG den 12.marts 2012, og Anders Eldrup måtte sige farvel efter næsten 11 år på posten som overhoved for en af Nordeuropas førende energikoncerner.

Det hele gik så stærkt den dag, han blev bedt om at stoppe, at han ikke nåede at sige farvel til sine medarbejdere. Det han ærgrer sig mest over i dag.

»Jeg havde gerne set, at min afgang var foregået lidt mere civiliseret, men det var vitterligt ikke svært for mig at stoppe, fordi jeg allerede havde truffet beslutningen om at holde op under min vinterferie i uge syv,« siger han til Børsen.

Anders Eldrup havde planer om at stoppe engang hen på efteråret, men så længe skulle der altså ikke gå, før beskyldningerne om særdeles høje lønninger til nøglemedarbejdere uden om bestyrelsen fældede topchefen. Beskyldninger om investeringer, som Rigsrevisionen siden har konkluderet, holdt sig inden for DONGs fastlagte strategi og fornødne risikostyring.

Men fyringen fik ikke den tidligere direktør ned med nakken. Han gjorde tanke til handling og tog hul på en ny professionel tilværelse i bestyrelsen i et hav af selskaber. Blandt andet sidder han som formand både i Nordic Action Group for Climate og hos Sundhedsdoktor A/S, mens han endnu bestyrer sin post som formand for Copenhagen Cleantech Cluster. En post han også havde inden 12. marts sidste år, skriver Børsen.

Han er nemlig stadig en eftertragtet mand, på trods af han snart er i midten af 60'erne, og ikke er en del af DONG mere. Han modtager stadig e-mails og breve fra ukendte folk, som vil vise ham deres støtte efter fyringen, skriver Børsen, og snart starter han som seniorrådgiver hos JKL Group, og kan dermed føje endnu en post til det efterhånden lange CV.