Eldrup: »Det er mere reglen end undtagelsen«

Tidligere topchef i DONG Energy blev fyret og fritstillet i marts 2012. Senere fik Anders Eldrup seks mio. kr. i erstatning.

»Jeg havde god samvittighed og havde ikke taget af kassen,« siger Anders Eldrup, der i dag har 15 bestyrelsposter i forskellige virksomheder og organisationer. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anders Eldrup er en af de topdirektører, der har været hele møllen igennem. Han blev afskediget i begyndelsen af marts 2012 og fritstillet med øjeblikkelig virkning fra sit job som direktør for DONG Energy.

Årsagen var ifølge bestyrelsesformand Fritz Schur, at Anders Eldrup agerede uden om sine beføjelser og uden om bestyrelsen. Fyringen kom kort tid efter, at Rigsrevisionens havde sat en undersøgelse i gang af DONG Energy omkring muligt frådseri.

Rent teknisk var der ikke tale om en bortvisning, men efterfølgende opstod der uenig om, hvorvidt Anders Eldrup havde ret til en særlig fratrædelsesgodtgørelse og nogle optioner. Via en voldgift vandt Anders Eldrup sagen, og han fik seks millioner kroner i erstatning. Anders Eldrup siger selv, at han følte, at han var blevet bortvist. Men omverdenen skal ikke have ondt af ham.

»Den type oplevelser virker altid forskelligt fra person til person. Men jeg havde god samvittighed og havde ikke taget af kassen. Derfor kunne jeg komme videre. Når man er direktør på det niveau, jeg var, skal man være forberedt på, at det kan ske. Det er mere reglen end undtagelsen, men det er klart, at det kommer altid ubelejligt,« siger Anders Eldrup, der fremhæver, at det for ham var afgørende, at holde sig i gang efter fyringen.

»Det værste ved en sådan bortvisning er, at det sker meget pludseligt, og det kan virke brutalt. Man får slet ikke mulighed for at sige farvel til ens kolleger og medarbejdere, og det er næsten det mest ubehagelige,« siger Anders Eldrup.