Ekstremsport inden for HR: Lifebalance

Frisk frugt, motion i arbejdstiden og to fridage, når ungerne er syge, er fint nok. Men work-life-balance er allerede passé. Fremtidens bedste arbejdsplads deler individuelle lifebalance-pakker ud til de ansatte. Pakkerne er dyre, favner vidt og udvisker grænser mellem arbejds- og privatliv – og det kan være pengene værd.

Stina Trojlsgaard er master i erhvervspsykologi og trivselskonsulent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi stræber efter den alle sammen: Balancen, der skal give os ro i maven, hvad enten vi er på arbejde eller derhjemme.

I fritiden reserverer vi tid til den interesse, der bare skal være plads til, fordi den hjælper os med at stresse af, og på arbejdspladserne står der altid frisk frugt inden for rækkevidde. Kantinen serverer fedtfattigt og grønt, og er energien til det, lokker motionsrummet i kælderen, så vi også der kan holde fokus på den sunde livsstil.

Det er alt sammen rigtigt fint, for en sund livsstil er i vores travle hverdag med til at holde formen i top.

Men det er slet ikke nok. ifølge eksperter i lifebalance – og på dansk “livsbalance” – skal fremtidens moderne arbejdsplads sætte ind på langt flere fronter. Og hvor der i dag bliver sat stramme regler for, hvornår cheferne må sende mails til medarbejderne, hvornår mobiltelefonen skal være slukket, og hvordan privatlivet forbliver privat, vil vores arbejdsgivere, i årene der kommer, vade godt og grundigt ind over grænserne for vores personlige integritet.

”Lifebalance er noget helt andet end work-life-balance. Derfor vil vi se en helt ny tilgang, der i stedet sætter fokus på, hvad der individuelt skal til, før den enkelte opnår balance i hele livet,” siger Kim Møller, administrerende direktør i Oxford Research og Great Place to Work Institute Danmark.

Hvert år kårer instituttet de bedste arbejdspladser i Danmark, og når Kim Møller kigger på vinderne de senere år, er han ikke i tvivl om tendensen:

”Top 10 listen består af virksomheder, der virkelig har forstået at arbejde med lifebalance. Det koster selvfølgelig nogle penge at give de her individuelle livsbalancepakker til medarbejderne, men virksomhederne ser ikke udgiften som en udgift. Det er en investering, og på bundlinien viser det sig ofte, at det er en god investering,” siger han.

10 år foran: I modsætning til virksomheder, der profilerer sig på en lang række attraktive frynsegoder, går fremtidens arbejdsplads skridtet videre og involverer sig også i de ansattes psykiske sundhed. Ikke kun når en medarbejder er gået ned med stress eller er tæt på. Men lang tid før.

”En ansat, der bliver ramt af stress, har ofte meget svært ved at sige til og fra, og det problem hænger nøje sammen med selvværd. Derfor har virksomhederne en stærk interesse i at gå ind og arbejde med medarbejdernes individuelle psyke. Man kan sige, at enhver leder bør have en stærk selvinteresse i at hæve alle medarbejdernes selvværd op på et højere niveau, fordi de simpelthen bliver bedre rustede til at imødegå eksempelvis stress,” forklarer han.

Og det er master i erhvervspsykologi og trivselskonsulent Stina Trojlsgaard enig i. Hun har netop afdækket, hvordan fem danske virksomheder, der scorer højt på arbejdsglæde, i årevis har arbejdet med at forebygge stress og sygefravær og højne trivslen. Det er der kommet undersøgelsen ”ValueMe” ud af, og konklusionen er ikke til at tage fejl af:

”Virksomhederne prioriterer livsbalance højt, og ledelsen går forrest i dette arbejde. Den forventer, at de ansatte leverer toppræstationer, men den erkender også, at trivslen skal være i top for, at det bliver muligt. HR-strategien er, at medarbejderne styrkes personligt, så de kan arbejde selvstændigt og modstå pres,” siger hun.

Stina Trojlsgaard mener, at vindervirksomhederne er mindst 10 år foran de arbejdspladser, hvis tilbud til medarbejderne omfatter frisk frugt, gratis motion og tilbud om psykologsamtaler.

”Det er fint nok at tilbyde medarbejderne gode vilkår som motionsordninger og gratis frugt. Men der skal mere til for at gøre en springende forskel på trivselsmålingerne. Vindervirksomhederne har forstået, at vi i fremtiden kommer til at se meget mere til fleksible arbejdsrammer, som medarbejderne selv har ansvaret for at fylde ud. Og de har forstået, at det kræver et godt selvværd at leve i en tid, hvor mange grænser i stor stil flyder sammen,” siger hun.

Tjek ind og ud: Stina Trojlsgaard fra LivingValue konkluderer med sin undersøgelse, at der er en kulturel forskel på de virksomheder, der allerede er trådt ind i fremtiden, og de, der stadig lever i nutiden. Eksempelvis er tillidsbaseret ledelse helt grundlæggende i de moderne virksomheder. En disciplin, mange ledere stadig finder svær at mestre.

”Fremtidens virksomheder fjerner alt, hvad der hedder regler. Væk med sygepolitikerne, væk med arbejdstidsregler, der skal begrænse stressniveauet, væk med regler om daglige procedurer og arbejdsgange. Regler signalerer i bund og grund mistillid, og det er der ikke brug for. I stedet viser ledelsen medarbejderne tillid og tror grundlæggende på, at alle passer deres arbejder og yder deres optimale. Hos dem tjekker medarbejderne ind, når de har brug for noget fra deres leder – og når de har fået det, tjekker de ud igen. Og de arbejder ikke nødvendigvis på virksomheden, men lige så tit hjemme eller et helt tredje sted,” forklarer Stina Trojlsgaard.

Sammen med alle reglerne ryger den årlige medarbejdersamtale også ud. ”MUS’en” er med andre ord død. I stedet mødes medarbejdere og leder oftere – men med forskellige dagsordener. Den ene gang tales der om uddannelse, gangen efter om arbejdspres, derefter om ansvarsfordeling og senere om noget helt fjerde, der er aktuelt på det pågældende tidspunkt. Der bliver altså tale om den mere kontinuerlige dialog medarbejder og ledelse imellem. Og den slags skaber tillid, mener Stina Trojlsgaard:

”Medarbejdere, der føler sig trygge, er langt mere villige til at folde deres potentiale fuldt ud, og det kommer jo i sidste ende virksomheden til gode. Derfor er den tillidsbaserede ledelse så vigtig,” fastslår hun.

Tillidsbaseret ledelse handler ifølge hende om tre kerneværdier: Tillid, tryghed og anerkendelse. Stina Trojlsgaard påpeger dog, at det stadig er vigtigt, at lederen respekterer de grænser, den enkelte medarbejder har. Selv om virksomheden går ind og betaler for at opgradere en ansats selvværd, er det ikke ensbetydende med, at der er betalt for en fribillet til hele personens liv.

”Grænserne mellem privatlivet og arbejdslivet flyder mere og mere sammen, men medarbejdere skal også have lov til at leve et liv, som arbejdspladsen ikke blander sig i. Mit råd er altid, at hvis privatlivet blander sig i arbejdslivet, eventuelt i forbindelse med en skilsmisse eller andre problemer, så går arbejdspladsen ind og blander sig. Hvis privatlivet ikke blander sig i jobbet, ja så blander virksomheden sig heller ikke.”

Ifølge trivselseksperten er det overordnede mål med lifebalance at skabe balance i både arbejdslivet og i privatlivet. Og harmoni mellem de to områder.

”Livsbalance handler om mere end worklifebalance. Det handler om at have balance både på arbejdet i form af trivsel og i stigende grad også balance i privatlivet. For når medarbejderne kommer hele på arbejde, er de også mere produktive og kreative, hvilket reflekterer bundlinjen,” fastslår hun.

Direktøren blev stemt ned: I Middelfart er Hans Erik Brønserud direktør for Middelfart Sparekasse. Seks år i træk har sparekassen placeret sig blandt de 10 øverste på listen over landets bedste arbejdspladser. I 2005 blev virksomheden kåret som Danmarks bedste arbejdsplads, og i 2007 blev Middelfart Sparekasse udpeget som den bedste finansielle arbejdsplads i Europa.

”Vi har ikke mange konkurrenceparametre at fremhæve os på i den finansielle branche. Men én ting kan vores konkurrenter ikke efterligne, og det er vores medarbejdere. De er alle unikke, og det er i store træk baggrunden for, at vi arbejder så bevidst og målrettet med den personlige udvikling,” siger direktøren.

Årsregnskabet fra Middelfart Sparekasse fortæller, at der tilsyneladende er gode penge i at arbejde med lifebalance. Sygefraværet svinger omkring 2,5 procent, og over en periode på godt ti år er der ansat 90 nye medarbejdere, mens kun 10 har valgt at rejse deres vej.

”Når man tager de kyniske briller på, kan man sige, at jo færre sygedage der er, jo flere dage er der at arbejde i. Så alene af den grund, kan det betale sig. Men derudover er der jo også fastholdelsesparameteret. Hver gang en medarbejder går ud af døren for sidste gang, går der også en stor portion erfaring med, og det tager tid og koster penge at få en nyansat op på samme niveau. Og med de fratrædelsestal, vi kan fremvise, kan jeg jo godt konkludere, at medarbejderne kan lide den måde, vi behandler hinanden på her i virksomheden,” siger han.

Da Middelfart Sparekasse indførte et nyt intranet sidste år, var det direktørens udspil, at ansatte ikke skulle kunne logge sig på det fra privaten. Men specielt de yngre medarbejdere var stærkt utilfredse med den udmelding, og Hans Erik Brønserud endte med at blive overruled af hele flokken.

Det er på den ene side dejligt, at de ansatte er så begejstrede for deres arbejdsplads, at de helst ikke vil slippe den efter almindelig lukketid. Men der følger også et stort ansvar med, erkender Hans Erik Brønserud:

”Vi har oplevet gennem årene, at medarbejderne bliver så begejstrede over deres arbejde her i sparekassen, at deres bedre halvdel har svært ved at forstå det. Og det kan jo give problemer. Derfor holder vi i løbet af året nogle arrangementer, hvor ægtefællerne også kan være med. Jeg pointerer igen og igen, at det er vigtigt, at medarbejderne udvikler sig som mennesker og ikke kun som ansatte i Sparekassen Middelfart,” siger han.

Trist for nationaløkonomien: Hans Erik Brønserud har ikke kopieret sin og sparekassens ledelsesstil fra en fin lærebog. Ideerne til, hvordan Danmarks bedste arbejdsplads, skal se ud, er kommet ved at betragte den verden, vi alle sammen er en del af, fortæller han.

”Det, vi gør, er ikke nogen videnskab. Men vi tænker nyt, og vi har et stort mod til at lytte og gøre op med gamle vaner. Professor Sten Hildebrandt har på et tidspunkt sagt, at mange af virksomhedernes problemer opstår, fordi man prøver at løse fremtidens udfordringer med fortidens værktøjer. Det er jeg meget enig i. Min erfaring med eksempelvis frihed – ikke under ansvar men til ansvar – er, at medarbejderne har hjerte og hoved med på arbejde,” siger direktøren og fortsætter:

“I mange virksomheder er der stadig så mange regler, at de ansatte laver det, chefen forventer, men så heller ikke mere. Det er selvfølgelig godt for Danmarks frivillige foreninger, for så er det jo der, at medarbejderne bruger deres hoveder og hjerter, men det er trist for virksomhederne og nationaløkonomien,” siger Hans Erik Brønserud fra Sparekassen Middelfart.

Fakta: De bedste arbejdspladser i Danmark
Danske placeringer på europæisk top 50 i Great Place to Work.

Små og mellemstore virksomheder

7. Middelfart Sparekasse

13. Roche Pharmaceuticals

27. Frøs Herreds Sparekasse

29. Creativ Company

32. Unimerco

35. Mjølner Informatics

36. ALD Automotive

Store virksomheder

1. Microsoft

3. Cisco

9. Roskilde Bank

13. Irma

35. NNIT

Fakta: Lifebalance – den store pakke
Følgende fem områder indgår i arbejdet med Lifebalance:

Kompetenceudvikling: Kursus- og udviklingstilbud på det psykologiske, faglige og teamorienterede plan

Sundhed: Motionsrum, sportsforeninger, sund kantinemad, frugtordning, rygestop, walk-and-talk møder, psykolog, kiropraktor eller fysioterapi

Service: Mad-med-hjem-ordning, ferieboliger, bibliotek, massage, renseri, rengøring i privaten m.v.

Familie- og privatliv: Børnerum, aktiviteter til børnene i ferierne, børnepasning, wellness ophold – men kun hvis partneren også deltager.

Fleksibilitet: Fleksibel arbejdstid med ret til selv at bestemme, hvornår der arbejdes, blot den overordnede ramme overholdes, hjemmearbejdsplads, mulighed for kortere arbejdsdage i perioder med stress på hjemmefronten.

Læs flere artikler i Berlingske Nyhedsmagasin eller som gratis e-magasin