Eksport for milliarder venter i Sydtyskland

De sydtyske delstater er rigere og mere innovative end resten af Tyskland. Alligevel koncentrerer dansk erhvervsliv sig om Nordtyskland.

John Jacobsen, konsul og direktør for Innovation Center Denmark i München. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Gebert
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk erhvervsliv går glip af milliardforretninger i Tyskland. Vores samhandel med Europas stærkeste økonomi er nemlig koncentreret om Nordtyskland, selv om det er i Sydtyskland, at indkomsterne og væksten er størst.

"En masse eksportstatistik viser, at Danmarks eksport ender oppe i Nordtyskland og ikke rigtigt når sydpå," siger konsul John Jacobsen, leder af Innovation Center Denmark i München.

"Tyskland er meget undervurderet som forsknings- og innovationsland. Det er, som om vi er en lille smule forblændede af, hvad der rører sig i Kina og andre steder," siger han.

Danmarks eksport til Bayern, som er et stort og velhavende forbundsland, er på 4,9 mia. kr. og kun en smule større end eksporten til for eksempel Mecklenburg-Vorpommern, der hverken er stort eller velhavende, men til gengæld ligger tæt på Danmark.

Forskningsindsatsen ligger også i top i Sydtyskland. Sidste år nåede Danmark Barcelona-målsætningen om at bruge tre procent af BNP på forskning og udvikling. Det gjorde Bayern også og har nu sat sig et nyt mål på 3,6 procent. Den anden sydtyske delstat, Baden-Württemberg, ligger allerede på 4,2 procent, og forsker altså næsten en halv gang mere end Danmark, set i forhold til BNP.

"Vi forsøger at råbe de danske virksomheder op og fortælle om de spændende muligheder hernede. Vi har en masse kernekompetencer inden for vedvarende energi, medico-teknik, it, design med mere, som passer godt til markedet her," siger John Jacobsen.

Én af dem, som har set mulighederne, er møbelkæden BoConcept.

"Da jeg kom herned, var indgangsvinklen: ’Sydtyskand, forget about it, moderne design vil de konservative sydtyskere ikke have’. Men det vil de, og de har mange penge. De større internationale brands er her,  og de vil hellere starte med at positionere sig i München end i Berlin," fortæller Allan Mølholm, som ejer
de to BoConcept-butikker i München.

Danskeren Jakob Rehof, som leder Fraunhofer-instituttet for softwareteknik, bekræfter billedet.

"Tyskland er i øjeblikket ret sydligt orienteret. Hvis man vil tappe ind i det tyske industrielle potentiale, kan man under ingen omstændigheder se bort fra de to sydlige forbundslande," siger han. "Berlin er spændende kulturelt, men har ikke ret meget industri – på grund af historien. Det er mere et sted, man tager på ferie; det er ikke dér, man ser den sidste nye produktionsteknologi."

Læs stor specialrapport om Tyskland i Berlingske Nyhedsmagasin 12. november. Journalist Uffe Gardel har bl.a. besøgt et medico-cluster i Baden-Wüttemberg og et støberi i Bayern.