Eksplosiv vækst i beskyttelse af erhvervsledere

Dansk erhvervsliv bruger flere og flere ressourcer på at beskytte topchefer og nøglemedarbejdere mod alt fra terror og kidnapning til røverier i eget hjem. Erhvervsfolk har overhalet kendisser som sikkerhedsbranchens største kunde, når det handler om personbeskyttelse.

Hertil og ikke længere! Danske erhvervsledere bliver i stigende grad mandsopdækket af sikkerheds- og vagtfirmaer, der tjener mere end 200 mio. kr. om året på branchen. Årsagen er blandt andet, at danske firmaer opererer mere i lande med sikkerhedsproblmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Popstjerner, politikere og kongelige er ikke længere de eneste, der tænker på deres personlige sikkerhed, når de bevæger sig rundt i Danmark eller udlandet. Topledere fra dansk erhvervsliv har i stigende grad deres tryghed og velbefindende på nethinden, både i arbejdstiden og når de har fri.

Fra 2003 til 2007 steg danske sikkerhedsfirmaers salg af personbeskyttelse fra 50 mio. kr. til godt 200 mio. kr. Og hvor det før var kendisser som skuespillere og popstjerne, der udgjorde den største kundegruppe, er det nu erhvervslivet, lyder det fra Sikkerhedsbranchen, der organiserer knap 300 danske vagt- og sikringsfirmaer.

»Erhvervsmarkedet er en eksponentielt stigende kurve. Det gælder især, når erhvervsledere er ude og rejse, men vi ser også en tendens til, at toppen af dansk erhvervsliv i visse perioder benytter sig af personbeskyttelse hjemme i Danmark, enten fordi de er højt profilerede, eller fordi de har modtaget konkrete trusler,« siger direktør Kasper Skov-Mikkelsen.

Han understreger, at personbeskyttelse ikke nødvendigvis er bodyguards i »Hollywood-stil«, men også kan være ydelser såsom et undersøge et område, tjekke flugtveje og køreruter samt sørge for sikker transport til og fra en given adresse.

Også i fritiden
I et af de største firmaer inden for VIP-beskyttelse peger man også på beskyttelse i privaten.

»Flere ønsker at sikre familien og bopælen, bl.a. når de er ude at rejse. Enkelte steder drejer det sig om vagter på bopælen, men i de fleste tilfælde bruger man et beredskab af dedikerede vagtfolk, der kan være fremme på få minutter, hvis alarmen går,« siger Christian West, direktør i AS Solutions.

Firmaet, der udelukkende arbejder med personlig sikkerhed, omsætter for 80 mio. kr. årligt, og 90 pct. af omsætningen kommer i dag fra erhvervslivet. Både det danske erhvervsliv, som står for halvdelen af omsætningen, og udenlandske virksomheder, der besøger Danmark.

Samtidig er det ikke længere kun ved rejser til usikre områder som Mellemøsten og Sydamerika, at erhvervsfolk ønsker beskyttelse. Det er i stigende grad også, når turen går til konferencer eller møder i fredelige lande som Frankring, Spanien eller Ungarn, oplever Christian West.

Terror og personfokus
Ifølge branchen er der flere forklaringer på det øgede fokus på sikkerhed i erhvervslivet.

»Hændelser som 11. september og terrorangrebet i Madrid har øget interessen, men også den bølge af overfald og røverier i eget hjem, som vi har set i Danmark, har skubbet på,« vurderer Christian West.

Desuden spiller det også en rolle, at topchefer i erhvervslivet bliver mere og mere eksponerede i medierne, og at der er et stigende fokus på personen i spidsen for virksomheden, vurderer han.

Sikkerhedsbranchen peger på, at Danmark de seneste år er kommet mere på verdenskortet.

»Vi har haft en Muhammed-krise, og danske virksomheder bliver mere og mere engagerede i udlandet. Den øgede synlighed øger ønsket om at fokusere på sikkerheden,« siger Kasper Skov-Mikkelsen.

Globalisering
Det får opbakning fra en af Danmarks største og mest internationale virksomheder.

»Der er ingen tvivl om, at med en øget globalisering er der kommet større fokus på sikkerheden,« lyder det fra Ole Daugbjerg, kommunikationsdirektør i Danfoss.

Også i Dansk Industri genkender man billedet af, at sikkerhed er kommet højere på dagsordenen.

»Tilbagemeldinger fra medlemmerne viser, at det bliver foretaget flere investeringer i sikkerhed nu, end der gjorde for ti år siden. Det skyldes dels, at danske virksomheder i stigende grad opererer i lande med sikkerhedsproblemer, og dels at sikkerhedsspørgsmålet generelt fylder mere i det danske samfund,« siger projektleder Ole Lund Hansen.

Virksomhederne investerer ifølge ham især i analyser af, hvor sikkerhedsproblemerne er eller kan opstå, i træning af medarbejderne samt i hjælp til at tænke sikkerhed bedre ind i projekter eller etableringer i udlandet, påpeger han.

Væksten i erhvervslivets brug af sikkerhedsydelser sker på baggrund af en generel stigning i omsætningen i sikkerhedsbranchen, der i år forventer at runde de 80 mia. kr. Hovedområderne er vagtydelser, alarmer og videoovervågning, både til erhvervsliv og private, oplyser brancheforeningen.