Eksplosion i antallet af vikarer

Det danske arbejdsmarked er grundlæggende ved at ændre sig: De store vikarbureauer fortsætter med at vokse i en grad, så både arbejdsgivere, fagbevægelse og forskere taler om strukturelle ændringer på et arbejdsmarked, der hidtil har haft sit faste udgangspunkt i fastansatte.

Nye tal fra en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget for HK Privat, viser, at antallet af vikarer er mere end tredoblet på syv år, skriver Jyllands-Posten.

Alene fra andet til tredje kvartal i år er antallet af vikarer steget med, hvad der svarer til omkring 1.000 fuldtidsbeskæftigede, og næsten 50.000 har i dag vikararbejde som deres primære beskæftigelse.

Selv om det stadig er beskedent sammenlignet med flere andre vesteuropæiske lande, stiller fagbevægelsen nu krav om, at vikarer får en række rettigheder som pension m.m. på linje med de fastansatte.

Gitte Elling, adm. direktør i landets største vikarbureau, Adecco, understreger, at mange vikarer allerede har fået bedre vilkår med pension og opsigelsesvarsler. Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet peger på, at både arbejdsgivere og lønmodtagere drager fordele af de løse ansættelser, hvor virksomhederne køber kvalificeret arbejdskraft hos vikarbureauer fra få timer til længere forløb på flere måneder.

»Virksomhederne efterspørger fleksibilitet og producerer i dag typisk efter ordrer og ikke til lager. Derfor skal de bruge mere arbejdskraft på nogle tidspunkter end andre, og derfor bliver det mere og mere almindeligt, at man har en fast kerne af fastansatte medarbejdere plus nogle løst ansatte, som man typisk finder hos vikarbureauerne,« siger han.

Kilde: Jyllands-Posten