Eksperter: Pensionskasser er klar til bunkebryllup

Der er klare stordriftsfordele på pensionsområdet. Derfor er en hel stribe af fusioner på vej, også blandt branchens største spillere.

»Det vil også være en fordel for os at blive endnu større. Så er der flere om at dele omkostningerne. Så på sigt kan man godt forestille sig fusioner på et væsentligt højere niveau, hvor nogle af de helt store finder sammen,« siger Erik Adolphsen, industriens Pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionskasser på stribe vil finde sammen i de kommende år. Især de mange kasser for akademikere burde slutte sig sammen i større og færre enheder med lavere omkostninger.

Det siger vicedirektør Jørgen Svendsen fra pensionsfirmaet Willis. Han peger på, at der er op mod 15 pen­sionskasser for forskellige slags akademikere, som laver præcis det samme. Det er eksempelvis pensionskasserne for apotekere, farmaceuter, ingeniører, jurister, økonomer, jordbrugsakademikere, arkitekter, farmakonomer og dyrlæger, der med fordel kan slutte sig sammen i færre og større enheder med færre omkostninger.

»De sidder med 15 direktører og 15 bestyrelser med høje lønninger, selv om de kunne nøjes med én af hver. Men problemet er, at der ikke er nogen konkurrence, så det er kun hvis der er en meget fremsynet direktør et sted, som ikke er bange for at miste sit job, at der sker noget,« siger Jørgen Svendsen.

Den sidste nye fusion mellem to mindre pensionskasser inden for Nærings- og Nydelsesmiddelområdet (PNN og PHI Pension) og Industriens Pension ser Jørgen Svendsen som udtryk for, at afkastet har været for dårligt. PNN og PHI Pension har 13 år i træk givet et afkast, der var to procent dårligere end snittet hos de øvrige kasser.

At der er nye tider på vej i den danske pensionsbranche ses også ved, at blandt andet Finanssektorens Pensionskasse (FSP Pension) for nylig valgte at outsource dyre administrative opgaver, som er fælles for pensionskasser, til serviceselskabet Forca.

»Vi udelukker intet«
Men administrerende direktør Erik Adolphsen siger, at dette sandsynligvis kun er begyndelsen, og at der over de kommende år med stor sikkerhed vil komme mange flere fusioner og samarbejder.

På et spørgsmål, om Industriens Pension, der har op mod 50 milliarder kroner under forvaltning for 350.000 timelønnede i industrien, også selv kan være på vej mod en fusion, svarer Erik Adolphsen:

»Vi kigger løbende på den side af sagen også. Det vil også være en fordel for os at blive endnu større. Så er der flere om at dele omkostningerne. Så på sigt kan man godt forestille sig fusioner på et væsentligt højere niveau, hvor nogle af de helt store finder sammen.«

Det er et stigende krav fra især Finanstilsynet, som gør det vanskeligt for de små kasser at stå alene.

Men udviklingen af nye IT-systemer er i dag også så dyrt, at det kan være med til at skubbe mindre pensionskasser med forældede systemer i armene på store.

Fusionsbølge
Administrererende direktør Peter Vognbjerg for Pen­sionskassen for Værk­stedsfunktionærer i Jernet, Pensionskassen for Apotekere og Farmaceuter samt Pensionskassen for Farmakonomer ser en omfattende konsolidering i fremtiden.

»Om det bliver ved fusioner ved jeg ikke. Men de mindre kasser er nødt til at lave strategiske alliancer, fælles forretningsførelse, have fælles personale til administration og måske også finde sammen i bofællesskaber. Ellers vil omkostningerne eksplodere,« siger Peter Vognbjerg.