Ekspert til arbejdsgivere: Stress er jeres problem

Det er ikke sandt, når Dansk Arbejdsgiverforening siger, at stress bare er udløst af problemer i privaten - det psykiske arbejdsmiljø i dag er »brutalt«, og det skal arbejdsgiverne se i øjnene, mener stressterapeut.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske lønmodtagere bliver stressede på grund af private problemer - ikke nødvendigvis fordi arbejdsmiljøet er dårligt. Sådan lyder forklaringen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) på det stigende antal henvendelser om stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø til danske fagforbund.

Men arbejdsgiverne skal anerkende, at arbejdsmiljøet er blevet dårligere, siger stressterapeut og tidligere leder af Center for Stress Thomas Milsted.

- Der er sket en brutalisering af det psykiske arbejdsmijø. Der er rigtig mange lederne, der har den holdning, som Dansk Arbejdsgiverforening har, og det betyder bare, at problemet får lov til at vokse, uden at der bliver gjort noget ved det, og man bliver ved med at sige, at folk bare må tage sig sammen, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

En rundspørge foretaget af Politiken blandt 12 fagforbund viser, at antallet af henvendelser relateret til stress eller dårligt arbejdsmiljø er eksploderet siden finanskrisen i 2008. Ifølge forbundene er det større produktionskrav og færre ressourcer, der skaber et øget arbejdspres og udløser stress hos medarbejderne.

Men den køber DA ikke.

- Det psykiske arbejdsmiljø er blevet en skraldespand for, hvad medarbejderne ellers oplever. Noget man hiver frem, når der er problemer, som ofte ligger uden for arbejdsgivernes område. Private problemer eksempelvis, siger arbejdsmiljøchef Karoline Klaksvig fra DA til Politiken.

Men årsagen til stress er faktisk ligegyldig, mener Thomas Milsted - det handler nemlig om, at arbejdsgiverne tager hensyn, når problemet opstår.

- Uanset om man har stress på grund af arbejdsforhold eller private forhold, så skal der tages arbejdsmæssigt hensyn i den periode, man er stresset. For hvis du er ude i en skilsmisse eller har mistet et barn, så er der bare en grænser for, hvor stort et pres du kan klare, påpeger stresseksperten.

Fagforeningen for jurister og økonomer, Djøf, modtog sidste år 820 henvendelser på området. Det er næsten fire gange så mange som for fire år siden. Hos Dansk Metal er antallet af henvendelser og stress og dårligt arbejdsmijø fordoblet i samme periode, mens Lægeforeningen har set en fordobling på bare to år.

- Arbejdsgiverforeningerne skal simpelthen anerkende, at det er et problem, vi bliver nødt til at løse i fællesskab. Stress kan jo måles og vejes - vi kan tage blodprøver og urinprøver - så det er ikke et diffust forskningsområde, det er ekstremt præcist. Og de undersøgelser, jeg kender til, konkluderer alle, at det er arbejdslivet, der er den største kilde til stress, siger Thomas Milsted.