Ekspert: Hele den danske model er på spil

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen tror, at 3F vinder kampen mod Restaurant Vejlegården. Men den bliver langvarig og kan koste fagbevægelsen mange medlemmer, vurderer han.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen mellen Restaurant Vejlegården og fagforeningen 3F optrappes dag for dag, og den kan få vidtrækkende konsekvenser for det danske arbejdsmarked. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

- Set i et større perspektiv handler kampen i virkeligheden om, hvem der skal have magten over den danske arbejdsmarkedsmodel, hvilken vej den skal udvikle sig og hvem der skal have ret til at tegne overenskomster, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Overfor hinanden står LO-fagbevægelsen og den kristelige fagforening, KRIFA, som organiserer Vejlegården.

- Kampen mellem Vejlegården og 3F er starten på noget stort. Socialdemokratiet og venstrefløjen er tilhængere af en kollektiv regulering af arbejdsmarkedet og en ret til at strejke og konflikte under en overenskomstforhandling, mens de kristelige, hvor langt hovedparten af medlemmerne stemmer borgerligt, ønsker mindre kollektiv regulering og ingen strejke- og konfliktret, siger Flemming Ibsen og uddyber:

- De kristelige er blevet mere aggressive, efter de har oplevet en pæn medlemsfremgang. Den fremgang ønsker de at konvertere til flere overenskomster, og på den måde reelt ændre den danske arbejdsmarkedsmodel. 3F frygter, at hvis man bare lader stå til i forhold til Vejlegården, så breder kampen sig som en dominoeffekt til hele hotel- og restaurationsbranchen, hvor LO-fagbevægelsen i forvejen står svagt, siger han.

Flemming Ibsen forudser en langvarig kamp:

- Det er en udmattelseskrig, og jeg tror, at 3F kører konflikten, indtil Vejlegården tegner overenskomst med 3F eller lukker, siger han og tilføjer med henvisning til de mange borgerlige, der i offentligheden støtter Vejlegården:

- Men hvis alle de borgerlige spiser til aften på Vejlegården, kan det godt være, at man kan holde liv i konflikten i mange år.

Flemming Ibsen mener, at sejren kan blive særdeles dyr for 3F og resten af LO-fagbevægelsen:

- Det kan godt være, at 3F kan knuse Vejlegården, men man kan tabe megen sympati i offentligheden, og det kan koste mange medlemmer. Sådan en kamp er en mediekrig, og der må man sige, at Vejlegården indtil videre har vundet både 1. og 2. halvleg, siger han.

De seneste dage har borgerlige politikere beskrevet 3Fs blokade som »mafia-metoder«.

- Det er jo det rene sludder, fordi man følger jo spillereglerne. Når man siger sådan, karakteriserer man altså den danske model som en »mafia-model«, siger Flemming Ibsen.