Ekspert forudser langvarig konflikt mellem 3F og Vejlegården

Konflikten i Vejle har udviklet sig til en principiel kamp mellem de kristelige og LO-familien. Og da ingen af parterne vil tabe ansigt, kan konflikten vare mange måneder endnu, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Vejlegårdens restauratør, Amin Skov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En regulær udmeldelseskrig. Sådan beskriver arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet konflikten mellem 3F og Restaurant Vejlegården.

- Jeg troede egentlig, at begge parter havde en interesse i at komme hurtigt ud af det her, men det ser ikke sådan ud. Og nu er det blevet de kristelige mod LO-familien, så det kan blive meget svært, siger han.

Trods fire timers intense forhandlinger mellem Restaurant Vejlegården, Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og 3F lørdag kunne parterne ikke nå til enighed om en ny overenskomst, og Flemming Ibsen forudser, at det bliver en langvarig konflikt.

- Nu går der i hvert fald noget tid, før parterne kan mødes igen. Jeg tror ikke, de mødes før, Amin Skov (indehaver af Restaurant Vejlegården, red.) for alvor er blevet mør, hvilket vil sige, at sympatien i medierne skal vende. Jeg tror, der går mange måneder endnu, fortæller han.

Lige nu står Vejlegården stærkest, især fordi medierne skriver om konflikten, som var det David mod Goliat, mener arbejdsmarkedsforskeren.

- Medierne skriver om Amin Skov, som om det er den lille mand mod det store, stygge system og fagbosserne, og det gør, at 3F har svært ved at trænge igennem, forklarer han.

Ifølge Flemming Ibsen handler det for Vejlegården om principper frem for overenskomstens indhold, og det er vanskeligt for en fagforening at være oppe imod.

- Vejlegården vil ikke have en 3F-overenskomst, men en kristelig, og så er det svært at lave et forlig. For når det handler om religion, er det ultimativt, siger han og tilføjer:

- Men 3F er Danmarks største fagforening, og de kæmper sådan set også for noget principielt, men det går mere på indholdet i overenskomsten.

Flemming Ibsen beskriver parterne som to tankesæt, der står over for hinanden.

- Det er blevet principielt, og ingen vil tabe ansigt, siger han.

En mulig løsning kan ifølge Ibsen være, at man kalder overenskomsten for en kristelig overenskomst, men at man lader 3F få lov til at ændre nogle ting i den.

- 3F skal have lov til at sætte deres kraftige fingeraftryk, og så kan Amin Skov få lov til at kalde den kristelig. Men 3F vil stadig fastholde, at det skal hedde en 3F-overenskomst, og det er der, det bliver meget vanskeligt.