Eks-bankformand tager politianmeldelse med ro

Ifølge advokat N.E. Nielsen har Amagerbankens tidligere bestyrelse haft rådgivere til at vurdere grundlaget for Finanstilsynets anmeldelse: »Vi smiler stadig, når vi taler sammen,« siger han.

Foto: Christian Als. Amagerbanken spiller nu med helt åbne kort og erkender blankt, at den kan risikere at gå konkurs. Det fremgår af bankens regnskab for første halvår. Ledelsen skal på en ekstraordinær generalforsamling i dag fremlægge en redningsplan for den kriseramte byggebank. Her Jesper Reinhardt.
Læs mere
Fold sammen

Finanstilsynet baserer politianmeldelsen på en advokatundersøgelse, som Erhvervs- og Vækstministeriet bestilte efter Amagerbankens krak i foråret 2011. Rapporten blev offentliggjort sidste forår, og forfatteren, advokat Jens Christensen, skrev bl.a., at Amagerbankens valutalån var »uforsvarlige«: »Det er ligeledes min vurdering, at bevillingerne er i strid med lov om finansiel virksomheds forsvarligheds- og forsigtighedsprincip,« hed det.

Finanstilsynet har anmeldt elleve af Amagerbankens tidligere topfolk til politiet, fordi ledelsen ikke greb ind og forhindrede, at banken i 2009 og 2010 led et tab på 394 mio. kr. på spekulation i schweizerfranc.

Tabet vedrørte tre af Amagerbankens store kunder, nemlig ejendomsinvestorerne Hans-Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkiær Classen, hvoraf de to første i dag er konkurs. Bankledelsen udstyrede i 2009 trekløveret med en låneramme på 1,5 mia. kr. til at tjene tab på ejendomsinvesteringer hjem gennem spekulation i schweizerfranc.

Sent i aftes fangede Berlingske Amagerbankens tidligere bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen, for en kommentar til politianmeldelsen :

»Det er aldrig rart at se sit navn hæftet på en politianmeldelse i medierne. Sådan noget kommer selvfølgelig altid som en overraskelse særlig når man ikke er varslet om det på forhånd,« siger N.E. Nielsen, som først fik kendskab til politianmeldelsen, da en god ven sendte ham en mail: »Så måtte jeg gå ind og læse det på nettet.«

Sover roligt

N.E. Nielsen er ikke overrasket: »Hvis jeg er anmeldt for det forhold, som jeg har kunnet læse mig til i de elektroniske medier, så var det jo omtalt allerede i advokatrapporten fra april 2012. Så på den måde er der ikke noget overraskende i det,« siger han.

»Til gengæld har den lange tid jo gjort, at der har været rigelig tid for Amagerbankens tidligere bestyrelses rådgivere til at vurdere sagen i alle detajler. Og derfor sover den del af bestyrelsen stadig roligt om natten. Vi har selvfølgelig forberedt os på det værste og anvendt tiden til at vurdere hver detajle i advokatundersøgelsen. Og det er derfor, at vi stadig smiler, når vi taler sammen,« siger Amagerbankens tidligere mangeårige formand.

»Lad mig også understrege én ting, som der hersker en vis forvirring om, når man læser de elektroniske medier. Det er jo ikke det pågældende forhold, der førte til bankens konkurs. Slet ikke,« siger N.E. Nielsen og tilføjer: »For mig er det stadig tragisk og ufatteligt, at banken blev erklæret konkurs.« Chefen for Bagmandspolitiet, Jens Madsen, bekræftede i går anmeldelsen over for DR Nyheder: »Det, som anmeldelsen vedrører, er, at man i forbindelse med accept af fire kundeengagementer ikke har dækket sig ordentligt ind i forhold til risiko for tab,« sagde han. Ifølge Jens Madsen kan Amager-ledelsens svigt koste dem bøde og flere måneders fængsel.

Både bestyrelse og direktion

Advokatundersøgelsen af Amagerbanken peger på to medlemmer af den tidligere direktion og ni tidligere bestyrelsesmedlemmer, som senest i maj 2010 har haft pligt til at lukke engagementet med de tre ejendomsmatadorer. Undersøgelsen nævner bl.a. N.E. Nielsen og bankens tidligere topchef, Jørgen Brændstrup.

Fem bestyrelsesmedlemmer er ikke på listen over syndere. Det drejer sig om tre medarbejdervalgte samt den tidligere næstformand, Tina Fogh Aagaard og det tidligere medlem, PKA-direktør Michael Nellemann Petersen. Alle fem indtrådte i bestyrelsen i marts 2010.

Flere medier satte i går lighedstegn mellem de elleve navne fra advokatrapporten og de elleve politianmeldte personer. Finanstilsynet ønsker ikke at sætte navn på de politianmeldte personer.