Ejerne skal ikke vide alt.

Kapitalfonde skaber bedre ledere, uden helt at ville det. Deres korte perspektiv, må modsvares af mere langsigtet tænkning fra ledernes side. Og det tvinger lederne til at tænke sig mere om.

Bedre ledelse købes dyrt i disse år, hvor markedet flyder med råd og genveje til at få styr på virksomheden. Men Anders Drejer, professor på Handelshøjskolen i Århus peger på, at bedre ledelse i mange tilfælde er et uventet resultat af de mange opkøb af kapitalfonde.

”De nye ejerforhold har skabt en kløft mellem ejere og ledere,” siger Anders Drejer. ”Ejerne tænker relativt kortsigtet. De har en horisont på en tre år, inden de lader den børsnotere. De ansatte ledere, derimod, tænker som udgangspunkt mere langsigtet, og bliver i højere grad tvunget til det, presset af kapitalfondenes korte perspektiv.”

Anders Drejer vil ikke nævne navne, men siger, at han kender mange ansatte virksomhedsledere, der ikke fortæller ejerne alt, simpelthen for at kunne operere langsigtet og varetage virksomhedens interesser.

”Det kan altid diskuteres, om det er det, de er ansat til. Men vælger de organisationen, tvinger det dem til at blive dygtigere, fordi de gør noget mere, end bare passe sit.”

Kapitalfonde er et relativt nyt fænomen i Danmark. Forskellen på dem og den gamle ejerlederform er, fortæller Anders Drejer, at virksomheder som Grundfos har et hundredårigt perspektiv, og når lederen passer sit, går det som regel. ”Men når fondene kommer ind, så eksplicit og massivt og erklærer, som i TDCs tilfælde, at de er ude i 2009, vælger mange ledere at passe mere end sit. De passer mere langsigtet på medarbejderne, på strategien og fremtiden. Kort sagt på helheden.”

Læs mere om de seneste tendenser inden for ledelse, om guruer og businessbøger i Berlingske Nyhedsmagasins specialrapport, netop nu på gaden.