Efterlysning: Hvem har Onkel Joakims lykkemønt?

Kig i gemmerne. Museum leder efter sjælden lykkemønt, der var med et Anders And blad for 17 år siden. Første mønt er fundet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjældne Anders And blade kan som bekendt være mange penge værd. Hvis de altså ikke er krøllede - og vel at mærke hører til de sjældne årgange.

Men nu skal du går på opdagelse i dine egne eller børnenes gemmer efter andet end bare Anders And blade. Nu gælder det en sjælden Onkel Joakim lykkemønt, der var med et Anders And blad i 1994. Det er Danmarks Industrimuseum i Horsens, der lige nu leder med lys og lygte efter den stenrige ands lykkemønt.

Onkel Joakims lykkemønt har været med i historierne fra Andeby siden 1953. I hæftet Lommeanden nr. 10 i 1994 var det planen at medsende et eksemplar af lykkemønten til alle læsere.

Frygt for falskmøntneri


Men lommeands-læserne fik dem aldrig. Denne gang var det dog ikke Hexia de Trick, der var kommet i vejen med sine tryllerier. Det gjorde i stedet Danmarks Nationalbank, som ikke var taget i ed på forhånd om udsendelsen af mønterne. Da lykkemønten til forveksling lignede en rigtig 10-krone, blev alle mønterne trukket tilbage og destrueret.

Det vil sige næsten alle. Det siges, at nogle få eksemplarer af lykkemønterne overlevede, og det er en af disse, som Danmarks Industrimuseum gerne vil placere i Onkel Joakims montre i udstillingen.

Og én af Business.dk's læsere har allerede meldt sig med et eksemplar af den sjældne mønt.

"Vi anede ikke, at den var sjælden. Min kone, Henriette, havde gemt den, men havde faktisk overvejet at smide den ud. Nu har vi ringet til museet, der vender tilbage til os. De må for vores skyld meget gerne vise den i deres udstilling," siger Michael Hansen fra Lyngby til Business.dk

Lykkemønt-ejer Michael Hansen fortæller, at det var hans hustru, Henriette Vain, der personligt købte Anders And bladet med mønten tilbage i 1994.

Så har du en sådan mønt, så kom frit frem. Om den er penge værd i dag melder museet ikke noget om, men du får altså æren af at bidrage til en stor udstilling.

Skal med på udstilling

Den 21. april åbner museet nemlig en stor særudstilling om tegneserier, og en sådan udstilling kan selvfølgelig ikke laves uden Onkel Joachims lykkemønt.Falskmønteri straffes som bekendt meget hårdt, men selv om mønterne blev trukket tilbage dengang, fordi de mindede om rigtige penge, så skulle der ikke være fare for fængselsstraf denne gang.

Hvis du har en lykkemønt, så kan museumsinspektør Brian Wiborg kontaktes på mail: museet@industrimuseet.dk.