Dyre akademikere tjener kun 1.000 kr. mere end ufaglærte

Enkelte grupper af højtuddannede oplever blot en beskeden forskel på deres lønniveau, når man sammenligner med lønniveauet hos en ufaglært.

Foto: Simon Læssøe

Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på uddannelse. Jo mere uddannelse, jo bedre for den enkelte og samfundet, for uddannelse skaber vækst og innovation og giver den enkelte et bedre økonomisk grundlag at leve for. Sådan har parolen ofte lydt fra både politikere og fagorganisationer.

Men nye tal viser nu, at der for enkelte grupper af højtuddannede kun er en beskeden forskel på deres lønniveau, når man sammenligner med lønniveauet hos en ufaglært, skriver Finans.

En analyse fra tænketanken Kraka kommer frem til, at eksempelvis designere og andre med kunstneriske uddannelser i gennemsnit kun tjener knap 1.000 kr. mere om måneden end en rengøringsassistent og andre ufaglærte. Og det er vel at mærke før skat.

Samtidig er lønforskellen mellem flere erhvervsfagligt uddannede inden for industri og transport og humanister med en femårig universitetsuddannelse heller ikke voldsomt stor. Ca. 1.800 kr. om måneden, viser Krakas analyse.