Du kan komme til at betale dobbelt for askeskyen

Forbundet for offentligt ansatte, FOA, frygter, at mange lønmodtagere kan komme til at betale en høj pris for de flyafgange, der er aflyst som følge af askeskyen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flybranchen kræver nu statshjælp som kompensation for de tab den lider, fordi den er tvunget til at lade sine fly blive stående på jorden i Danmark og rundt om i Europa.

"Det er naturligvis forståeligt, at luffartsbranchen, som i forvejen er trængt, nu vånder sig over daglige tab i millionstørrelsen på grund af det islandske vulkanudbrud", siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

"Men til gengæld er de lønmodtagere, der ikke kan vende hjem fra ferie, lige så trængt. Retsstillingen er nemlig desværre sådan, at det er lønmodtagernes ansvar, hvis naturfænomer som sne, storm og nu altså også vulkanudbrud forhindrer dem i at møde på arbejde," siger Dennis Kristensen.

"Denne retsstilling stammer fra industrisamfundets gennembrud for mere end 100 år siden. Den aktuelle sag med vulkanudbruddet, der forhindrer lønmodtagere i at blive fløjet hjem, viser med al uønskelig tydelighed, at tiden for længst er løbet fra denne måde at tænke lønmodtagernes ansvar på. Moderne arbejdsgivere burde tænke anderledes. De burde tænke i, hvorvidt lønmodtageren overhovedet på nogen måde har haft en chance for at møde på arbejdspladsen. Og hvis det ikke er tilfældet, så undlade at trække lønmodtageren i løn, afspadsering eller feriedage."

"Hvis statskassen eller EU-kassen nu skal til at kompensere luftfartsbranchen for tabene, så bliver det grotesk. Så vil lønmodtageren komme til at betale regningen for vulkanudbruddet to gange. Først som skatteyder og derefter som lønmodtager, der ikke har mulighed for at komme på arbejde. Det ville simpelthen være for tosset", siger Dennis Kristensen.

Han opfordrer derfor arbejdsgiverne til nytænkning omkring lønmodtageres arbejdshindringer.

Hverken rejseselskaber, flyselskaber eller forsikringsselskaber dækker tabt arbejdsfortjeneste, så den enkelte lønmodtager, der ufrivilligt får forlænget sin ferie, kan kun appellere til arbejdsgiverens medfølelse.

Ansættelseschef Flemming Dresen fra Dansk Arbejdsgiverforening medgiver, at der er nogle som kommer til at lide løntab som følge af askekrisen.

"Man kan tage ekstre feriedage i brug, hvis man har sådan nogle til overs, eller man kan gøre brug af anden frihed, hvis man har mulighed for det. Men hvis ikke, så må man selv betale," siger han til Newspaq