”Du kan ikke holde på en, der vil noget andet”

En leder bør altid have føling med, om medarbejderne er tilpas udfordrede.

Læs mere
Fold sammen

Som leder med personaleansvar er det et lod i livet, at medarbejdere ind i mellem siger op, fordi de har søgt og fået nyt job. Og nogle gange er det medarbejdere, som lederenrigtig gerne ville have beholdt.

For Birgitte i sidste uges ledelsesdilemma er situationen delikat. Hun er ved en fejl blevet ringet op af et konkurrerende reklamebureau, der gerne ville have en reference på en kandidat, de har haft til jobsamtale. Selvsamme kandidat – Michael – er en af Birgittes betroede medarbejdere, som hun har i sinde at gøre til projektleder på en kommende opgave, der vil give både prestige og opmærksomhed på bureauet.

Se dilemmaet her:

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen slår indledende fast, at man som leder ikke kan holde på nogen, der søger noget andet, end det man selv kan tilbyde.

- Derfor er det vigtigt for ledere at have fingeren på pulsen i forhold til, om medarbejderne er tilpas udfordrede og arbejder med opgaver, som de synes er meningsfulde, siger Flemming Andersen.

Flemming Andersen forklarer, at hvis man har en god og tillidsfuld relation til medarbejderne, kan man som leder gøre sig håb om, at de vil fortælle en, hvis de keder sig eller drømmer om andre opgaver.

- Mange ledere ville i Birgittes sted tage en konfrontation med medarbejderen. Men jeg mener faktisk, at det vil være uklogt. I stedet synes jeg, at hun skal tale med Michael og tilbyde ham opgaven som projektleder. Hvis hun fortæller om udfordringen, anerkendelsen og synligheden projektet vil give, vil Michael måske overveje sit jobskifte, siger Flemming Andersen, der anbefaler løsning nummer to.

Derudover anbefaler Flemming Andersen, at lederen har en plan B klar:

- Hvis lederen vælger at køre Michael i stilling som projektleder, er det en god ide at være forberedt på, at Michael måske siger op undervejs. Derfor mener jeg, at lederen bør tilknytte en anden medarbejder på projektet, som er med fra start, og som har kompetencerne til at træde til som projektleder, hvis det skulle blive nødvendigt.