DSVs topchef starter i skole: Han vil inspireres af den nye generation

Jens Bjørn Andersen, som er topchef for DSV, har aldrig taget en længere videregående uddannelse. Men det næste år kommer han på skolebænken på CBS. De studerende skal lære af ham, og han skal lære af dem.

Det næste år skifter den øverste chef for logistikkæmpen DSVs 47.000 medarbejdere nogle af timerne ved skrivebordet ud med timer på CBS. Her skal Jens Bjørn Andersen deltage i møder og foredrag med studerende og forskere. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Da Jens Bjørn Andersen var færdig med gymnasiet, havde han fået nok af at gå i skole. Det var egentligt ikke, fordi han ikke kunne finde ud af det. Han ville bare hellere bruge tiden på at kigge ud i verden end ned i bøgerne.

Han var allerede dengang meget tiltrukket af det globale. Derfor tog han en kort speditøruddannelse, for han vidste, at han efterfølgende kunne komme til at arbejde med fly, lastbiler og skibe, der transporterer varer rundt i verden.

Det gør han stadig i dag. Han er topchef i logistikvirksomheden DSV og kan fra sit kontorvindue se mænd i gule refleksveste læsse lastbiler med varer, før de triller afsted.

Han har aldrig fortrudt sit uddannelsesvalg, men tilvalget af speditøruddannelsen var samtidig et fravalg af en længere videregående uddannelse. Og han er ikke i tvivl om, at sådan en ville have givet ham markant bedre chancer for at ende, hvor han er i dag.

Det næste år får han alligevel mulighed for at blande teori med praksis, for han skal nogle timer tilbage på skolebænken. Han har indgået et samarbejde med CBS, hvor han skal bruge sin erfaring fra erhvervslivet til at besvare spørgsmål fra studerende og forskere. Men ligesom at de skal lære af ham, skal han også lære af dem.

Brobygger mellem teori og praksis

Hvordan går en virksomhed fra lokal til global? Hvordan foretages værdiansættelse? Og hvordan er man egentlig en god leder?

Som studerende er der mange spørgsmål, man ikke nødvendigvis kan få svar på ved at læse i bøger eller lytte til sin underviser. Spørgsmål der kalder på praktisk fremfor teoretisk viden.

Til forelæsninger og til møder med mindre grupper studerende eller forskere, kommer Jens Bjørn Andersen til at besvare disse spørgsmål. Det skal hjælpe dem med at forstå, hvordan erhvervslivet fungerer, og hvilke problemstillinger det står overfor.

»Jeg skal tage udgangspunkt i den hverdag, jeg kender, og så prøve at bygge bro mellem den akademiske og den praktiske verden. De studerende har en teoretisk tilgang, men når de kommer ud at arbejde i forskellige virksomheder, er de teorier måske drejet en smule. I praksis kan det jo godt være lidt anderledes, end de går og tror,« siger Jens Bjørn Andersen.

Men det er ikke kun forskerne og de studerende, der skal blive klogere. Topchefen skal også lære af de mange akademikere – og det er især de studerende, han glæder sig til at møde.

»Jeg har altid søgt inspiration fra den yngre generation. Det er ofte dem, der udvikler de nye teknologier og ideer. Det er jo dem, der skal tage vores virksomhed – og i princippet hele verden – videre fremover,« siger Jens Bjørn Andersen.

Louise Seest, der er direktør for CBS Erhverv og har været med til at iværksætte samarbejdet, er ikke i tvivl om, at de studerende kan komme med løsningsforslag og inspiration, der kan gavne DSV. Det kan for eksempel være digitale løsninger eller brandingstrategier. Hun mener, at samarbejdet er vigtigt, for at CBS kan levere de kompetencer og den forskning, erhvervslivet efterspørger.

»På CBS vil vi gerne styrke dialogen og samarbejdet med erhvervslivet, for vi tror på, at det er et væsentligt parameter for, at vi leverer relevant forskning og uddannelse til samfundet,« siger hun.

Samarbejdet mellem CBS og topchefer hedder Executive in Residence og begyndte sidste år, da Thomas Borgen, den nu afgående topchef for Danske Bank, som den første var med på skolebænken.

Jens Bjørn Andersen mener, at CBS er gode til at give studerende de kompetencer, en virksomhed som DSV har brug for. Men hverken teori eller praksis kan stå alene, så han glæder sig til at tage sine erfaringer fra erhvervslivet med ind i foredragssalen. Her ses CBS-studerende til en paneldebat i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Ærlige studerende rykker resultater

Jens Bjørn Andersen er chef for 47.000 medarbejdere i en virksomhed, der det seneste år er blevet 36 procent mere værd på børsen. Men DSV-topchefen er også bare »Jens«.

Han kan ikke adskille de to roller og håber på, at rollen som topchef ikke får de studerende til at holde sig tilbage.

»Det er jo der, det kan blive spændende. Hvis de lægger den der respekt for min position til side og så er fuldstændig ægte. Hvis de giver deres ærlige meninger tilkende, hvis de har bemærket noget i vores måde at drive virksomhed på. Det er der, tingene virkelig kan rykke,« siger Jens Bjørn Andersen.

Han tror på, at ærlighed giver mest læring og vil derfor både fortælle de studerende om det, DSV gør godt, og om det, de kunne gøre bedre.

»Det er jo gået meget fornuftigt for vores virksomhed de sidste ti år, men det er jo ikke en uafbrudt perfekt rejse. Der er mange ting, som vi også kunne have gjort bedre. Vi kunne have taget nogle tiltag på nogle områder lidt hurtigere, og det vil jeg selvfølgelig også prøve at fokusere på,« siger Jens Bjørn Andersen.