Droppede headhunter-karrieren til fordel for familiens virksomhed

God løn og en lys fremtid som dygtig headhunter blev lagt til side, da Carl Gustav Lehmann i en alder af 32 år flyttede kontoret ind på sit gamle børneværelse hos sine forældre. I dag sælger han marmelade og ingefærdrik sammen med sin far.

Carl Gustav Lehmann til højre har været overrasket over, hvor god hans far, Ulrik Lehmann til venstre, har været til at fralægge sig ansvaret for vigtige opgaver i virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Når man først er flyttet hjemmefra, kan tanken om at skulle spendere mindst 40 timer om ugen med sine forældre godt virke afskrækkende. Det gjorde den også for Carl Gustav Lehmann, der ikke desto mindre valgte at gøre forsøget.

Han havde ellers en stejl karrierestige foran sig som headhunter, hvor han, "uden at prale, var rigtig god", og han nød virkelig sit job. Alligevel valgte han at tage et step ned ad stigen og ind i sine forældres hus, hvor han nu sælger marmelade og ingefærdrik i familievirksomheden Bangs Marmelade med sin far.

I starten var han kun gået med til at hjælpe med at finde den rette kandidat til jobbet - han var jo headhunter. Men jo mere han ledte efter en person til stillingen, jo mere fandt han ud af, at det var hans eget navn, der stod på jobopslaget.

"Jeg skulle sige farvel til en masse kollegaer og rykke hjem til min børneværelse og sidde der med én anden person, som desuden var min far. Det var selvfølgelig den negative side," siger Carl Gustav og fortsætter:

"Men jeg har altid være drevet af at have mit eget, og selv om det her ikke er helt mit eget, så giver det en anden drivkraft at arbejde for en familievirksomhed. Nu er det min far og mors pension, jeg gambler med, når jeg træffer beslutninger."

Ned i løn og op i gejst
Selv om Carl Gustav var glad for sit job og sin løn som headhunter, mener han, at det var det værd at skifte det ud for en plads ved familiebordet. Nu er han ansat som direktør, men ejer ikke noget i virksomheden for at være beskyttet, hvis det skulle gå galt.

"Jeg gik ned i løn, men det spiller ikke nogen rolle for mig, at skulle lægge mit forbrug om. Jeg kan sagtens bruge min vinterjakke et år mere, hvis det betyder, at jeg er super motiveret og glad, når jeg vågner," siger Carl Gustav.

Flere af hans venner er selvstændige, og selv om han nød sit job, kunne han se, at de havde et helt andet engagement end ham. En af vennerne, der også er hans overbo, er superiværksætteren og millionæren Morten Strunge, der står bag e-bogsvirksomheden Mofibo og televirksomheden Onfone.

"Jeg søgte samme gejst, som jeg kan se, nogle af mine venner har. Selvfølgelig er der udfordringer ved at arbejde i en lille familievirksomhed, men nu har jeg lyst til at blive på kontoret, selv om jeg har fri, for handlen skal lige gå igennem, og kunden skal lige kontaktes," siger han og fortæller om sine overvejelser:

"Jeg snakkede meget med min gode ven og overbo Morten Strunge om, hvad jeg skulle gøre, og det står klart for mig nu, at alle de gode ting ved at være selvstændig opvejer udfordringerne ved at være det."

Gigt og ingefær
Carl Gustavs far købte Bangs Marmelade for 14 år siden efter at være blevet fyret som salgschef i en salgs- og markedsføringsvirksomhed i en alder af 54 år.

På det tidspunkt var Bangs Marmelade to jerngryder og et lille lager i Roskilde, men virksomhedens historie gik tilbage til 1878, og faren kunne virkelig godt lide at nørkle med opskrifter.

I 2013 fik Carl Gustavs far imidlertid gigt og havde så mange smerter, at han ikke kunne spille golf, som ellers var hans store hobby. Carl Gustavs mor og mormor fik faren til at tage et shot med ingefær hver morgen.

"Min mor og mormor er lidt nogle helsefreaks og havde læst om ingefær som et middel mod blandt andet smerter. Efter at have taget et shot ingefær hver morgen i et stykke tid kunne min far spille golf igen, og så tænkte han, at han lige så godt kunne prøve at lave en ingefærdrik, nu han alligevel havde gang i en marmeladeproduktion," siger Carl Gustav.

Ingefærdrikken er siden foråret blevet solgt i mere end 100.000 eksemplarer i bagere og landets SuperBest-butikker, og Coop har netop købt otte paller for at teste det i sine butikker. Både marmeladen og ingefærdrikken bliver produceret "et sted i Europa", men opskrifterne kommer Carl Gustavs far selv frem til.

"Min far har stået hjemme i køkkenet og fundet frem til opskrifterne på marmeladen og ingefærdrikken, og min mor har udløst flere ramaskrig, fordi hun ikke ville have køkkenet svinet til," siger Carl Gustav.

Har tidligere job i baghånden
Bangs Marmelade er vokset organisk hele vejen, og næste skridt er at komme ind på markederne i Sverige og Norge. Carl Gustav betegner selv ingefærdrikken som et kvalitetsprodukt og siger, at den passer godt ind i den sundhedskultur, der hersker i øjeblikket.

Carl Gustav og hans far har planlagt at tænke på et generationsskifte fra næste år, men hvis det ender med ikke at gå, har han et godt kort i baghånden, for virksomheden, hvor han senest var ansat som headhunter, har fortalt ham, at han kan komme tilbage, hvis han vil.

"Hvis det ikke går med ingefærdrikken, ved jeg ikke, om det er det, jeg har lyst til. Min verden ser anderledes ud nu. Det at sidde med rekruttering var det bedste for mig, men nu er det måske bedre for mig at sidde med noget selv."