"Drop aldersgrænser på arbejde"

Reglen om, at man i det offentlige er tvunget på pension som 70-årig, bør fjernes for at skaffe mere arbejdskraft, mener tidligere arbejdsminister Jytte andersen (S).

Tidligere arbejdsminister Jytte andersen mener, at reglen om tvungen pension bør fjernes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen
- Det er da tosset, at ældre, der gerne vil fortsætte med at arbejde, ikke må på grund af en regel om, at man skal gå af som 70-årig i offentlige job. I det hele taget skal der gøres op med regler, traditioner og aftaler, når det gælder ældre lønmodtagere på arbejdsmarkedet, siger den tidligere socialdemokratiske arbejdsminister, Jytte Andersen, MF, der sidder som personligt udpeget medlem i beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) nye seniortænketank ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Udmeldingen fra Jytte Andersen kommer som reaktion på en analyse fra ATP, der fastslår, at blandt de 80.000 pensionister, der fortsat har en arbejdsindtægt, er de 62 procent selvstændige erhvervsdrivende.

- Tallene viser, at folk gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet, men de vil selv bestemme vilkår og tempo. Det har selvstændige bedre mulighed for, mens lønmodtagerne oftere hænger fast i regler, aftaler, tradition og plejer-mentalitet, siger Jytte Andersen, der mener, det kræver nye tanker om for eksempel skånsomme job til ældre, nedsat tid og fridage midt på ugen, hvis man vil fastholde de ældre hænder i job.

- Jeg har selv tidligere været modstander af at droppe aldersgrænserne, men vi må erkende, at historiens pendul har flyttet sig. Det, der i sin tid var tænkt - og virkede - som en beskyttelse mod udbytning og nedslidning, er nu blevet en hæmsko i en tid, hvor vi lever længere, og der samtidig er brug for arbejdskraft, siger Jytte Andersen.

Formanden for FTF Bente Sorgenfrey, der repræsenterer 450.000 offentligt og privatansatte funktionærer, er ikke overrasket over ATP's analyse, der viser, at få lønmodtagere arbejder som pensionister.

- Vi har spurgt vores medlemmer, hvad der skal til for, at de bliver lidt længere på arbejdsmarkedet. De peger på mere fleksibilitet som det vigtigste. Men som det er i dag, er der meget lidt fleksible muligheder for at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. I en tid med mangel på arbejdskraft er det ærgerligt, at der ikke er flere, som bliver længere på arbejdsmarkedet. Der ligger en kæmpe arbejdskraftreserve gemt her, siger Bente Sorgenfrey.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis