Drømmen om iværksætteri blomstrer blandt unge

Hver tredje unge dansker mellem 18 og 29 år har visioner om et liv som iværksætter, viser en ny undersøgelse.

Iværksætterlysten spirer i de unges maver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange unge danskere vil gerne være deres egen chef. Faktisk drømmer hver tredje 18-29-årige dansker om et iværksætterliv uden fast løn og skemalagte arbejdstider.

Det er markant anderledes end blandt resten af befolkningen, hvor kun hver syvende lønmodtager kunne forestille sig at hoppe ud i livet som selvstændig.

At iværksætterlysten spirer i de unges maver, nikker Christian Walther Øyrabø, formand for Dansk Iværksætterforening, genkendende til.

»Det er blevet mere moderne at være iværksætter. De unge har en større selvstændighedstrang og vil gerne bestemme over eget liv,« siger han.

Iværksætteri er blevet sejt

Samme billede tegner sig i et af landets store inkubatormiljøer, Copenhagen School of Entrepreneurship, der er en del af CBS. Her sidder Karina Rothoff Brix som overordnet leder og hjælper studerende fra alle landets universiteter til at blive iværksættere.

»Vi har oplevet en stigende tilgang til vores programmer de seneste fire år. Hvor der før kom 100 til et helt normalt event om stiftelse af virksomhed, kommer der nu omkring 500,« fortæller hun.

Årsagen til den stigende interesse for iværksætteri skyldes flere ting, ifølge Karina Rothoff Brix. Iværksætteri er på skoleskemaet i folkeskolen og gymnasiet i højere grad end tidligere.

Samtidig tegner medierne et mere positivt billede af iværksættermiljøet, og der er kommet flere danske iværksætterrollemodeller, mener hun.

»Det smitter af på både de unges omgangskreds og deres forældre, som i stigende grad accepterer iværksætteri som karrierevej. Det er blevet sejt at være iværksætter.«

Plads til forbedringer

Men der er plads til forbedringer, hvis de unges iværksætterdrømme skal blive til virkelighed, mener Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i Ase. Han peger på, at 40 procent af de 18-29 årige i undersøgelsen mener, at iværksætterlivets økonomiske usikkerhed er en barriere for at stifte egen virksomhed.

»Det er svært for både unge og ældre med iværksætterdrømme at slippe fast løn og pensionsopsparing. Derfor er det vigtigt at kigge på dagpengesystemet og gøre det mere fleksibelt,« siger han.

Det nuværende system gør det ikke let at være nyuddannet og iværksætter in spe, mener Karina Rothoff Brix.

»Når man ryger ind i dagpengesystemet, er det et krav, at man lukker sin virksomhed. Selv om man måske skulle bruge seks måneder på at skabe sit eget job. Det er et kæmpe problem,« siger hun.