Dræb ikke arbejdshestens motivation

En rebelsk men overpræsterende medarbejder kan godt få frie tøjler i forhold til mødetider. Men lederen må sørge for, at arbejdspladsen regler om arkivering og behandling af dokumenter overholdes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uges dilemma, som har været til afstemning på business.dk, fik en afdelingschef rynker i panden over analyseafdelingens “skæve eksistens” - Martin, der er en af de absolut dygtigste, men også mest antiautoritære medarbejdere.

Michael Uhrenholt, der er ledelsesrådgiver hos Lederne, råder Martins leder til at tage en snak med Martin.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Martin skal have forholdsvis frie tøjler. Han præsterer mere end krævet, og hvis man stiller for mange rigide krav om, hvornår han kommer og går, kan det ødelægge hans indre motivation. Men med hensyn til arkivering og sagsbehandling er det lederens opgave at få Martin til at forstå, at reglerne skal overholdes, siger Michael Uhrenholt.

Et skrivebord med høje bunker papirer er ikke godt nok som arkiveringsredskab, fordi det vil gøre det vanskeligt for en kollega eller ny medarbejder at overtage opgaverne.

- Lederen skal gå lidt tættere på Martin. Både i forhold til at give Martin en forståelse af, hvorfor det er vigtigt at arkivere korrekt. Men også for at have en mere løbende dialog om prioriteringer, siger Michael Uhrenholt.

Antiautoritære og selvkørende medarbejdere med et stort drive kaldes ofte for “primadonnaer”, og de er en gevinst for arbejdspladsen, hvis man forstår at lede dem. Det handler om at finde balancen, hvor der hverken er for stramme eller for løse tøjler, mener Michael Uhrenholt:

- Man skal ikke behandle alle medarbejdere ens men tage hensyn til, hvad der motiverer hver enkelt. Og så skal man i øvrigt som leder passe lidt på, når man har en primadonna blandt medarbejderne. Typer som Martin kommer let til at overskygge andre dygtige medarbejdere, som ikke stikker lige så meget ud og påkalder sig samme opmærksomhed.