DONGs tvillingesag afgjort i Højesteret

Sag om bonusudbetalinger ligner til forveksling striden mellem Anders Eldrup og DONG Energy - det er dog på trods af lighederne svært at drage en parallel.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En direktør, der har betalt store bonusser til en række ansatte, og en bestyrelse, der fyrer ham for det og afviser at betale hans fratrædelsesgodtgørelse. Lyder det bekendt?

Det er under alle omstændigheder en meget central af det opgør, der udspiller sig i DONG Energy mellem selskabet på den ene side og tidligere administrerende direktør Anders Eldrup på den anden. Det er dog ikke kun i DONG, at den slags sager opstår.I firmaet Rheoscience havde bestyrelsen rejst et krav på 1,2 mio. kroner som kompensation for de bonusbeløb, som den tidligere administrerende direktør Philip Just Larsen havde udbetalt til en række medarbejdere. Bestyrelsen mente heller ikke, at den fyrede direktør var berettiget til sin fratrædelsesgodtgørelse på 600.000 kroner.

Højesteret dømte til Philip Just Larsens fordel og lagde vægt på, at han ikke havde misligholdt sin kontrakt.

Svært at sammenligne med DONG

Selv om sagen overordnet drejer sig om den samme problemstilling, som skal op at vende i DONGs strid med Anders Eldrup, så er det stadig to forskellige sager, der skal ses i to forskellige lys."Jeg tror ikke, den kommer til at danne præcedens. Man kan sige, at dommen er så konkret formuleret, at det er vanskeligt at sige, hvilke retningslinjer den skulle kunne udstikke," siger Lars Bo Langsted, professor ved Aalborg Universitet, og han bakkes op af sin kollega fra CBS, Søren Friis-Hansen.

"Hele sagen går på, at den danske ledelsesmodel har en flydende kompetencegrænse mellem ledelse og direktion, og der er man nødt til at vurdere i det konkrete tilfælde, om direktøren har overtrådt sine beføjelser," siger han.