DONG vil have medarbejderne til at sove i 2016

Først kom motion og kostvaner. Nu har progressive arbejdsgivere kastet sig over medarbejdernes søvnvaner i jagten på at skabe glade, afbalancerede medarbejdere, der kan modstå presset på en moderne arbejdsplads. DONG Energy er én af de virksomheder, der er længst fremme.

Søvn var måske ikke det, vi danskere havde allermest fokus på, da vi ventede på, at Rådhusuret skulle falde i slag og nytårsaften skulles skydes af med et brag.

Men til hverdag burde vi have langt mere fokus på at få en god nats søvn.

Det mener stadig flere arbejdsgivere i hvert fald. En række kommuner, heriblandt Fredericia og Furesø har taget bedre søvn med i deres sundhedsstrategier. Blandt de private virksomheder er landets største energiselskab, DONG Energy, én af dem, der er længst fremme.

Virksomheden formulerede i begyndelsen af 2015 en ny sundhedsstrategi og samlede ved samme lejlighed de forskellige sundhedsaktiviteter, der var sat i gang, under én paraply.

Efter gennem flere år at have haft fokus på medarbejdernes motions- og kostvaner med tilbud om sund mad i kantinen og mulighed for motion, har søvn været i centrum i hele 2015, fortæller selskabets HR-direktør Hanne Blume.

”Vores nye strategi bygger på fire grundpiller, nemlig motion, kost, søvn og mental balance. Vi har vendt sundhedsstrategien i koncernsamarbejdsudvalget og med tillidsfolkene, lige som vi har spurgt medarbejderne og ud fra de input, vi har fået, står det klart, at søvn eller mangel på samme, fylder meget for medarbejderne. Derfor har vi valgt at gøre en særlig indsats på det område,” siger Hanne Blume.

Den særlige indsats tog i første omgang sit udgangspunkt blandt de 50 øverst placerede chefer i DONG Energy. De fik tracket deres søvn og fandt – måske ikke helt overraskende – ud af, at de sov for lidt eller for dårligt. Herefter fik de undervisning i og gode råd til, hvordan de kan håndtere søvnproblemer, og hvordan de kan hjælpe deres medarbejdere, hvis de har problemer med søvn.

”Vi har snakket meget om, hvordan vi fik vores fokus på god søvn forankret, og derfor valgte vi at starte med lederne i top 50. Når først det var indarbejdet i ledelsen ville det lettere kunne nå ud til medarbejderne,” siger Hanne Blume.

Næste skridt var stormøder – eller Town Hall-møder, som det hedder i DONG Energy – hvor den amerikanske kendis-læge Michael Breus, også kendt som The Sleep Doctor, kom forbi og fortalte om, hvordan man kan få en bedre søvn. Omkring 1.000 ud af DONG Energys 6.500 medarbejdere deltog fysisk i møderne, som også blev webcastet internt i virksomheden.

Medarbejderne har også fået tilbudt at downloade app’en Good Night til at tracke deres søvnmønster. Via app’en kan man også få gode råd til, hvordan man kan få en bedre søvn.

Det er sket i samarbejde med den amerikanske iværsættervirksomhed Mental Workout, som blandt andre har den danske iværsætter, Mickey Beyer-Clausen, som stifter.

Når det er vigtigt, at medarbejderne får sovet ordentligt, handler det ifølge Hanne Blume om, at man hverken som leder eller medarbejder har den samme modstandskraft, hvis man ikke får sovet godt.

Mental Workout begyndte i  2009 med at udvikle en app, der skulle afhjælpe flyskræk. Siden har virksomheden, som beskrevet i en artikel i Berlingske Business i oktober 2015, ændret fokus fra at sælge apps direkte til forbrugerne til at satse på business-to-business-markedet med pakkeløsninger inden for blandt andet meditation og hjælp til bedre søvn.

I Danmark, hvor Mental Workout ventes at åbne kontor i løbet af første kvartal 2016, er DONG Energy ifølge artiklen blandt de første kunder. Mental Workout har leveret sine pakkeløsninger inden for både meditation og søvn til DONG, og har også kørt pilot-projekter hos andre danske virksomheder. I USA har Mental Workout blandt andre producenten af sportsbeklædning, Nike, på sin kundeliste.

Hanne Blume fra DONG Energy bliver ofte mødt med spørgsmålet, om ikke søvn er så personlig en ting, at arbejdsgiverne ikke skal blande sig.

”Søvn er en personlig ting, og vi har også valgt at app’en er individuel, så data om folks søvnmønstre ikke kommer til vores kendskab. Vi er ikke ude på at løfte dyner. Men de tilbagemeldinger, vi får, er at folk, der kommer til at sove bedre, også arbejder bedre.  Hvis man sover dårligt har man ikke den samme energi og modstandskraft på arbejdet, og vi ved også, at søvn er rigtig vigtig for den mentale balance,” siger Hanne Blume.

Ifølge Hanne Blume er der i princippet ikke noget, en leder ikke kan tale med sin medarbejder om, når det gælder søvn.

”Det er jo ikke alt, man kan gøre noget ved. Men personligt ville jeg ikke have noget problem med at tale med en medarbejder om, hvordan ens børn kan få en bedre søvn, så man også selv sover bede. Der er en sammenhæng mellem, hvordan man har det i privatlivet og ens mulighed for at performe på arbejde. Men det er helt klart en balance, og jeg ville kun gøre det, hvis jeg vidste, at medarbejderen har det godt med det. Man skal træde meget varsomt,” siger Hanne Blume.

Næste skridt på vejen til at skabe et godt arbejdsliv og gøre medarbejderne robuste nok til at klare et arbejdsliv anno 2016, hvor man er online 24/7, hvor den teknologiske udvikling går lynhurtigt, og hvor forandringer i organisation og arbejdsopgaver er et vilkår, bliver at sætte fokus på det fjerde punkt i sundhedsstrategien, nemlig mental balance.

Her bevæger DONG Energys HR-direktør sig ind på et nyt, uudforsket område.

”Jeg tror ikke, der er mange virksomheder, der har svaret på, hvordan man skaber mental balance i et moderne arbejdsliv anno 2016. God søvn spiller helt sikkert en rolle, men hvad der derudover skal til f.eks. i form af muligheden for at holde mentale pauser i løbet af dagen eller tage en hviledag. Det er noget af det, vi skal afsøge. Der findes meget lidt forskning på området, og vi overvejer bl.a. at finansiere en erhvervs ph.d., der kan forske i det,” siger Hanne Blume.