Dom stopper politiets pengejagt

Lovgivningen forhindrer politiet i at spore udbytte fra kriminalitet, når der først er faldet dom. Politiet skal praktisk taget snuble over pengene for at kunne snuppe dem.

Læs mere
Fold sammen
Selv hvis politiets efterforskere får at vide, hvor der er gemt millioner tjent på kriminalitet, må de ikke gå ind og konfiskere dem. I hvert fald ikke, hvis der allerede er faldet dom i sagen - og heller ikke selv om dommen ligefrem kræver konfiskation af udbyttet.

Det kan lyde absurd, men så snart der falder dom, mister politiet alle de værktøjer, der hører en almindelig efterforskning til som f.eks. ransagning. Det gør det nærmest umuligt for politiet at spore udbyttet fra komplicerede sager om økonomisk kriminalitet: Enten skal efterforskerne snuble over pengene, ellers skal den dømte lave ny kriminalitet og dermed give anledning til en ny sag.

»Det er problematisk at komme efter folk, der skylder penge, når den strafferetlige efterforskning er slut. Vi må nemlig ikke lave ransagninger eller kræve oplysninger af udenlandske banker, når det handler om at inddrive gæld fra dømte,« siger Erik Mørkenborg, der er daglig operativ leder af sporingsgruppen hos bagmandspolitiet.

I udgangspunktet er han ikke meget for at fortælle om problemet af frygt for at give forbryderne for let spil. På den anden side er det vilkårene, når politiet jagter gevinsterne fra kriminalitet - og dem så han gerne ændret.

Stoppede i Schweiz
Problemet er aktuelt i sagen om Danmarks største selskabstømmer Poul Fischer, der nu er aktiv under navnet Poul Bøjer. Han har endnu et udestående med statskassen på 15,5 mio. kr., der blev konfiskeret som del af den historisk hårde dom over storsvindleren, men som politiet aldrig var i stand til at inddrive.

Selv om det nu er kommet frem, at han er direktør for et selskab med tråde til Seychellerne, kan bagmandspolitiet ikke engang kræve oplysninger fra bankerne i skatteparadiset.

Det er langt fra sikkert at en del af de mere end 300 mio. kr., han svindlede for, findes der. Men det forbliver et åbent spørgsmål, fordi myndighederne ikke kan undersøge det på grund af lovens begrænsninger. Da han blev dømt, var efterforskningen nået til Schweiz, og der stoppede den.

»Når dommen er afsagt, gælder de helt almindelige regler for beslaglæggelser. Det betyder, at vi godt kan beslaglægge, men mangler værktøjer til at finde det, der skal beslaglægges,« forklarer Mørkenborg.

Problem for politiet
Juraeksperten Lars Bo Langsted har kigget på problemet, og han medgiver, at politiet er underlagt ganske snærende bånd, når det handler om at opspore gevinsterne fra økonomisk kriminalitet.

»Det er oplagt, at politiet har et problem med loven, når det handler om at opspore penge fra kompliceret økonomisk kriminalitet,« siger Lars Bo Langsted, leder af juridisk institut ved Aalborg Universtitet.

Han forklarer, at princippet bag inddrivelsen er den samme, som man kender fra inddrivelse af bøder og almindelig skattegæld - regler, der ikke tager højde for at efterforske formuer gemt i udlandet.

»Selv om der nok er grund til at kigge på reglerne for konfiskation, er det vigtigt at tage højde for, at de er en del af en større sammenhæng. Der er mange situationer, hvor folk har gæld til det offentlige, og de fleste vil nok stejle, hvis politiet f.eks. kan lave ransagninger på grund af en bøde eller en simpel skattegæld,« advarer han.