Dollarregn over amerikanske topchefer

Krisen er forbi – i hvert når det gælder den løn og bonus, de amerikanske topchefer får. Se hvor meget de bedst betalte kan trække hjem.

Philippe Dauman har været topchef i Viacom i fem år. Sidste år forlængede han kontrakten, og det betyder, at han bliver forgyldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMBERLY WHITE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topcheferne i de største amerikanske virksomheder spinder atter guld. Efter et enkelt kriseår, hvor lønningerne gennemsnitligt lå stille, så var der i 2010 igen lønforhøjelse på programmet. Det skriver Wall Street Journal, der har gennemgået lønnen i de 350 største børsnoterede virksomheder.

Wall Street Journal har regnet alle lønfaktorer med. Det være sig både grundløn, bonus og optionsordninger. Avisen er kommet frem til, at gennemsnitsgagen for topcheferne i 2010 var 9,3 millioner dollar (ca. 48 mio. kr.), hvilket er en stigning på 11 procent i forhold til året før.

Gennemsnitstallet dækker dog over nogle markante forskelle. Den bedst lønnet blev mediekoncernen Viacoms topchef Philippe P. Dauman. Hans grundløn i 2010 var 2,6 millioner dollar, men det der i den grad booster hans indtægt er bonus og optioner. Tæller man dem med, fik han samlet 84,3 millioner dollar (430 mio. kroner) for sit besvær.

Se billederne: Så meget tjener USAs topchefer

Philippe P. Daumans optionsprogram tæller hele 54,3 millioner dollar i undersøgelsen, hvilket skyldes, at Viacom-chefens kontrakt i april sidste år blev genforhandlet, og at han ved den lejlighed skrev under på at blive fem år mere i virksomheden. Derfor tæller optionsprogrammets værdi med i 2010-gagen.

I det hele taget kroner mange mediechefer lønningslisten. Cheferne for både TV-imperiet CBS, underholdningskoncernen Disney og filmkoncernen Time Warner lister sig ind i top 10 sammen med Viacom-chefen.

Den berygtede News Corps’ topchef Rupert Murdoch er også på listen, men ikke i top 10. Murdoch ligger som nummer 52 med en samlet gage på 16,5 millioner dollar.

Se top 10-listen over de bedst betalte amerikanske topchefer her