Død topchef vinder over skattefar

Kampen fortsatte fra graven, og nu har domstolen talt. Skattevæsenet må opgive at få fingre i 20 mio. kroner.

Kenneth Lay vandt kampen mod skattevæsenet fem år efter sin død. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMES NIELSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere adm. direktør i det skandaleramte amerikanske energiselskab Enron, Kenneth Lay, har langt om længe vundet kampen mod skattevæsenet. Desværre for den tidligere topchef sker det godt fem år efter hans død.

Sagen begyndte allerede i 2001 i kølvandet på skandalen omkring Enrons konkurs og de efterfølgende anklager om bedrageri fra ledelse og ejerkreds. I forbindelse med Kenneth Lays tiltræden som adm. direktør solgte han og fruen nemlig aktier for 10 mio. dollars til Enron, under forudsætning at Kenneth Lay skulle have dem tilbage, hvis han blev i direktørsædet i over fire år.

Men så lang tid overlevede Enron ikke. Og efter konkursen opstod slagsmålet så. Skattevæsenet kræver nemlig 3,9 mio. dollars i skat for familien Lays indtægt i forbindelse med aktiesalget, mens Kenneth Lay fastholdt, at det var en del af en handel uden indtægt for familien.

Og nu har han altså fået medhold af domstolen. Dermed må skattevæsenet opgive at opkræve 3,9 mio. dollars fra Kenneth Lays efterladte.

Enron gik konkurs i slutningen af 2001 og efterlod 20.000 mennesker uden job og mange endda også uden pension og opsparinger, der var "sikret" af Enron. Det anslås at værdier for over fem mia. kroner pludselig var forduftet, da koncernen krakkede.

Kenneth Lay blev anklaget for 11 forskellige anklager om bedrageri og andre lovovertrædelser i forbindelse med konkursen. Han blev fundet skyldig i 2006, men døde kort inden strafudmålingen af et hjerteanfald.