DJØF: Staten er en klovn til fyringer

Staten har ikke været god nok til at håndtere fyringer, lyder anklagen fra DJØF og HK, efter at statsadministrationen har afskediget hundredvis af ansatte i det seneste halve år.

DJØF Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mere utryg og stresset arbejdsplads med samme opgaver, men færre hænder og ingen klar strategi for arbejdet fremover.

Sådan beskriver tillidsrepræsentant Martin Olsgaard stemningen i Ankestyrelsen, siden omkring ti procent af de ansatte fik fyresedlen i januar.

»Vores opgave er at være sidste klageinstans på rigtig mange velfærdsområder, og klagesagerne bliver der altså ikke færre af, selv om vi mister så mange af vores kollegaer. Processen op til fyringerne var sådan set fin nok, men vi har stadig ikke fået klar information om, hvordan vi skal håndtere det ekstra arbejdspres, og vi har heller ikke mulighed for at se, hvordan den bagvedliggende økonomi ser ud,« siger han og fortæller samtidig, at han de seneste måneder har fået henvendelser fra stressede kollegaer, som ikke ved, hvordan de skal prioritere deres arbejde.

Martin Olsgaard er ikke den eneste tillidsrepræsentant, der har den oplevelse, viser en rundringning til fagforeningerne DJØF, HK og Dansk Magisterforening. DJØF har netop spurgt 182 tillidsrepræsentanter om deres oplevelser, hvoraf 73 har oplevet fyringer af deres kollegaer. 43 procent af dem oplever, at ledelsen ikke har inddraget samarbejdsudvalget i fyringsprocessen, og næsten 70 procent af dem aner ikke, hvordan opgaverne fremover skal løses. Endelig er det knap halvdelen, som ikke ved, hvordan fyringsrunderne hænger sammen med regeringens begrundelse for dem, nemlig at statsadministrationen skal være mere fokuseret.

»En fyringsrunde er aldrig sjov, men det er under al kritik, at så mange tillidsrepræsentanter ikke føler sig informeret om fyringerne og går rundt uden at vide, hvilke opgaver de skal skære væk for at gøre administrationen mere effektiv, som finansministeren ellers bebudede som årsagen til fyringerne. Vi er bekymrede for vores medlemmers arbejdsmiljø og for deres faglighed, når arbejdspresset stiger så voldsomt,» siger chef for de offentlige overenskomstansatte i DJØF, Lars Qvistgaard.

Formand for HK/Stat Thora Petersen genkender billedet fra de godt 500 HKere, der foreløbig har fået fyresedlen i år. Forbundet kører i øjeblikket en række sager mod staten for at fyre tillidsrepræsentanter.

Flere fyringer på vej

Statens personaleansvarlige, direktør Niels Gotfredsen, afviser, at staten har håndteret fyringerne klodset og henviser til, at det er de enkelte styrelsers eget ansvar at gennemføre fyringerne.

»Derfor er det vanskeligt for os at vurdere, om man ude lokalt oplever den samme gode dialog i samarbejdsudvalget, som vi har oplevet her i vores styrelse. Men det er mit indtryk, at de øvrige ministerier har håndteret situationen professionelt,« siger han.

Fortsatte effektiviseringskrav

Både DJØF og HK forventer, at endnu flere vil forlade staten, da der er lagt op til at spare 2,5 procent på administrationen på næste års finanslov.

»Derfor opfordrer vi staten til at evaluere de her fyringsrunder grundigt, så vi får en bedre proces fremadrettet,« siger Lars Qvistgaard.

Det er dog op til de enkelte styrelser, for staten vil ikke foretage en samlet evaluering.

Dansk Magisterforening, der har et færre antal medlemmer i statsadministrationen, har også medlemmer, som er frustrerede over den manglende information, men har ingen sager kørende mod staten. Forbundet forventer dog markant flere fyringer til næste år og er derfor gået i gang med at forberede sine tillidsrepræsentanter.

HK/Stat regner med, at i alt 1.300 administrative medarbejdere bliver fyret fra staten i år.