DJØF: Informér virksomheder om barselsfonde

Flere arbejdsgivere fravælger unge kvinder, fordi de ikke kender til barselsfonde. DJØF har længe forsøgt at gøre opmærksom på problemet og savner handling.

Foto: Claus Bech

Virksomheders kendskab til barselsfonder er alt for lavt. Det er et kæmpe problem, og det er et problem, der har stået på længe, lyder meldingen fra DJØF.

Flere eksperter peger ifølge 24timer på, at kvinder i den fødedygtige alder bliver fravalgt, fordi firmaerne ikke ved, at en barselsfond kan refundere en stor del af lønnen til nybagte mødre på barselsorlov.

- Det er jo rigtig ærgerligt, fordi hele formalet med den her barselsfond jo netop var at fremme ligestillingen på arbejdsmarkedet, siger chefkonsulent i DJØF, Lisbeth Kjersgård.

Hun fortæller videre, at de unge kvinder har masser af kompetence og rigtig gerne vil bidrage på arbejdsmarkedet.

- Det skal de have mulighed for. Og når der så oven i købet er en ordning, hvor man har mulighed for refusion, så skal den jo selvfølgelig bruges, siger hun.

Selv om mange arbejdsgivere betaler til en barselsordning, får de ikke penge retur, fordi de ikke klar over, at fonden kan dække en stor del af udgiften til nye forældres løn. Det betyder ifølge en række køns- og arbejdsmarkedsforskere, at arbejdsgiverne fravælger unge kvinder, fordi de tror, at de skal betale for omkostningerne ved barslen.

DJØF har tidligere - i samarbejde med Akademikernes Centralorganisation - lavet en evaluering af ordningen, der viste det samme.

- Vi har længe gjort opmærksom på problemet i forskellige høringer og i møder med beskæftigelsesministre og ligestillingsministre. Vi synes, at det er noget, der bør blive gjort noget ved, siger Lisbeth Kjersgård.

DJØF mener, at det mest effektive ville være at tage fat i de virksomheder, som bør gøre brug af ordningen. Derfor er forbundt også glad for, at Danmarks største barselsordning, barsel.dk, som led i en kampagne vil kontakte mere end 50.000 virksomheder, som betaler til ordningen uden at have brugt den de seneste tre år.

- Det kan man måske godt mene, at man burde have gjort tidligere. For det er jo som sagt ikke nogen ny problemstilling, siger Lisbeth Kjersgård.

DJØF informerer egne medlemmer gennem medlemsblade og hjemmesiden, men medlemmerne sidder på den forkerte side af ansættelsesbordet.

- Det er lidt svært i en ansættelsessituation at tage problemstillingen om en eventuel graviditet op. Så der er alligevel grænser for, hvor meget vi kan få igennem ved at informere vores medlemmer, siger hun.

Dansk Arbejdsgiverforening indgår ikke i barsel.dk, men har egne barselsfonde. Foreningen oplever ikke problemet med manglende kendskab til fondene.

- Virksomhederne udnytter de muligheder, de har for refusion. Det er ikke min opfattelse, at kvinderne ikke søger refusion siger chefkonsulent Lise Bardenfleth.