DJØF: Der findes andre veje

Det er prestigefyldt at få en graduate-stilling, men der er andre muligheder, lyder det fra DJØF.

Det er prestigefyldt at få en graduate-stilling, men der er andre muligheder, lyder det fra DJØF. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er andre veje til drømmejobbet end de højt profilerede graduate-programmer i landets største selskaber. De unge skal passe på, at de ikke ser en stilling i et graduate-program som en badebillet, der er en forlængelse af studiet.

Sådan lyder det fra DJØF, der organiserer mange af de kandidater, der får jobbene i graduate-programmerne. Kommentaren kommer på baggrund af en rundspørge til de 20 største selskaber på Københavns Fondsbørs, som Berlingske Business har foretaget.

Resultaterne viser, at mere end halvdelen af selskaberne har graduate-programmer, og et ganske pænt antal stillinger bliver udbudt på den måde. For de unge nyuddannede er den store fordel, at de ikke skal have tre til fem års erfaring. Tværtimod vil virksomhederne have dem direkte fra uddannelserne. Thomas Kantsø, chefkonsulent i DJØF, påpeger, at det er positivt med graduate-programmerne, men han mener også, at de nyuddannede kan fokusere for meget på dem.

»Med den måde, som virksomhederne præsenterer programmerne på, virker det ofte som om, at de er den eneste mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet, men det er ikke tilfældet. En graduate-stilling er ikke meget anderledes end at begyndte som fuldmægtig i et ministerium,« siger Thomas Kantsø.

»Hvis man får et graduate-job, er det en blåstempling for den enkelte, fordi det er svært at få dem. Men mange glemmer, at der er andre muligheder for nyuddannede. Eksempelvis er et godt studenterjob ofte en direkte vej til en fastansættelse. Med et studenterjob kan man også fremvise nogle års erfaring, som ofte er påkrævet i andre typer job end graduate-stillingerne,« siger han.

I besvarelserne fra virksomhederne kan man se, at ideen med programmerne ikke er ny. Flere af programmerne har over ti år på bagen, men de bliver i stigende grad brugt af virksomhederne og er udvidet over årene. Omvendt er der også enkelte virksomheder, der svarer, at de ikke længere har et program.

Det gælder bl.a. FLSmidt & Co. samt forsikringskoncernen Tryg. Hos Danske Bank har man gode erfaringer med graduate-programmet, fordi banken får den nyeste teoretiske viden, og fordi »det er med til at skubbe de eksisterende måder at gøre tingene på«, lyder det fra banken. Banken skriver samtidig, at målsætningen for i år er færre, men mere målrettede ansøgninger. Det skal bl.a. ske gennem tydeligere krav og en målrettet rekrutteringskampagne. Thomas Kantsø understreger, at de unge skal være på mærkerne, når de begynder i et program.

»Man bliver bedømt på personlighed og faglighed lige fra begyndelsen. Der skal leveres hele vejen igennem, for ellers er det ikke sikkert, at man får tilbudt en stilling, når programmet slutter,« siger Thomas Kantsø.