Diversitet giver 360 graders perspektiv

HR-direktør i Philips Lighting Karen Tobiasen er arkitekt bag Philips’ globale kulturtransformation for 115.000 medarbejdere. Nøglen til succesfuld forandringsledelse, mener hun, er diversitet.

Unions representatives leave the Philips site after an extraordinary works council at technology firm Philips Lighting in Turnhout on December 11, 2014. AFP PHOTO / BELGA PHOTO / LUC CLAESSEN ** Belgium Out ** Fold sammen
Læs mere
Foto: LUC CLAESSEN

»Problemet er, at vi snakker alt for meget, og gør alt for lidt,« siger Karen Tobiasen. Hun er HR-direktør for Philips Lighting, datterselskab til Philips, og står bag teknologivirksomhedens globale kulturtransformation for 115.000 medarbejdere, en opgave der ifølge Karen Tobiasen er ganske umulig uden handling bag ordene om diversitet. Forandring handler nemlig primært om medarbejderne, og jo mere forskellige medarbejderne er, desto bredere perspektiv har man samlet som organisation, forklarer Karen Tobiasen.

»At se, hvordan diversitet bringer værdi til en organisation, det er så fedt. Det gælder ikke bare kvinder, men også forskellig nationalitet, kultur, seksuel orientering. Det er det, der skaber rigdom. Kun med hele teamet får vi et 360 graders perspektiv. Hvis vi lytter til hinanden, får vi hele feltet med,« siger hun.

Karen Tobiasen kom til Philips Lighting for fire år siden og mødte 14 mænd i ledelsesgruppen. Hun var den første kvinde, men i dag er der seks kvinder og 11 nationaliteter.

»Vi finder meget mere unikke løsninger i dag. Vi finder løsningerne hurtigere. Som team er det helt legitimt at være sårbar og autentisk og sige, at der er noget, man ikke ved. Det er en gave, at en topchef tør sige »det ved jeg ikke. Jeg har brug for hjælp«. Så kommer der virkelig gang i transformationen,« siger Karen Tobiasen.

Men Karen Tobiasen har ikke altid set fordelene ved diversitet i organisationen så klart. Hun har en fortid i SAP, hvor hun i mange år »var en kvinde i mandeklæder«.

»Men det gik op for mig, at min styrke er, at jeg er kvinde. Hvis jeg skal putte en kappe på, når jeg går på arbejde, er jeg en fraktion af mit potentiale. Kvinder har en ekstremt stor forståelse for samarbejde, åbenhed og evne til at lytte. Det er altså hardcore værdier, når man taler om transformation,« siger hun.

Kvoter er en misforståelse

I dag er hun ansat i Philips med arbejdsplads i Holland, og når hun tager elevatoren til sin plads på hovedkontoret, vil den være fyldt med forskellige mennesker fra hele verden. Ifølge Karen Tobiasen halter danske virksomheder efter, når det kommer til diversitet, men hun er samtidig træt af at høre om kvoter og certificeringer. Til gengæld mener hun, der bliver talt for lidt om, hvad diversitet fører med sig for forretningen.

»Det er da trivielt at tale om kvoter. I stedet skal man tale om, hvad vil det sige i forretningen at have et 360 graders perspektiv, og hvad det vil sige at repræsentere hele markedet i management teamet? Det er det, der er interessant at tale om, for det er der, vi kan skabe forandring og værdi,« siger HR-direktøren, som mener, at bestyrelsen bærer et stort ansvar.

»Hvis bestyrelsen sætter de rigtige folk i toppen – nogle som ser værdien af diversitet – så vil de også sætte de rigtige management teams,« siger Karen Tobiasen.