Dit eget ego spænder ben for nye udfordringer

Går du helhjertet efter at realisere dine mål? Eller taler du dig selv fra det for til sidst at gøre et halvhjertet forsøg? Hvis du har drømme, du ikke får gjort nok ved, så mangler du højst sandsynligt modet til at bryde ud af din komfortzone. Men hvordan finder du modet til at realisere dine ønsker, når dit ego truer med at udløse en kæmpe bombe af frygt og usikkerhed, hver gang du så meget som overvejer at tage skridtet?

Dit ego vil trygheden og holder dig fast i din komfortzone, men du kommer ikke længere, før du slipper angsten for at fejle. Fold sammen
Læs mere

Jeg elsker mit arbejde. Hvor læger får venner og bekendtes sygdomshistorier serveret over middagen, får jeg som coach serveret mine venners største drømme og mål. Forleden fortalte en veninde mig om sin store iværksætterdrøm. Hun har fortalt mig om den samme drøm i årevis, men er stadig ikke kommet videre med ideen.

Nu er det slut med at tale og tid til at handle, så hvad er dit næste skridt? Spurgte jeg hende og erkendte, at jeg virkelig skal øve mig på at nikke anerkendende og slukke for coaching-knappen i min fritid. Og ind kom alle undskyldningerne på bordet sammen med desserten: Hun havde ikke den rigtige uddannelse. Hun havde ikke kompetencerne. Hun havde ikke sin mands opbakning. Hun vidste ikke, om der var efterspørgsel efter hendes produkt. Selvom hun havde mange forskellige undskyldninger, så hører de i virkeligheden til i samme kasse arkiveret under »Jeg-er-pisse-bange-for-at fejle«-kategorien.

Det er lidt ligesom, da min søn skulle lære at svømme og klyngede sig til kanten af bassinet i frygt for at drukne. Slip kanten råbte jeg, ellers lærer du det aldrig. Det er det samme med din karriere og drømme, du kan ikke holde dig til kanten for evigt. Du udvikler dig ikke i din komfortzone, kommer ikke videre og i længden bliver du utilfreds, når du indser, du har spildt tiden på at holde fast i stedet for at komme fremad. Tilfredshed kommer ikke ved at føle sig overlegen og komfortabel ved kanten, mens du fortæller dig selv, at du godt kunne blive en rigtig god svømmer, hvis du bare ville.

Dine ønsker, drømme og fine intentioner er ligegyldige. Det er den handling, du sætter bag dine ønsker ikke. Ønsker du tilfredshed på den lange bane, så skal dine handlinger stemme overens med dine ønsker – også selvom det føles ukomfortabelt. Som for min veninde at lave en forretningsplan og teste sit koncept af i det små. For tænk nu hvis man fik et nej, konceptet ikke var bæredygtigt, eller man mislykkedes totalt.

Sarah Hammeken

»Dit ego er den største dramaqueen og kan nemt opfinde alle mulige katastrofale konsekvenser. «


Det er ikke, fordi jeg undervurderer frygten for at fejle. Jeg kæmper selv med den dagligt og ved udmærket, hvad frygten fortæller dig for at holde dig fast i trygge rammer, som: »du er ikke klar eller god nok«, »omstændighederne er ikke optimale« eller »du mangler noget for at rykke dig«. Men det eneste, du mangler, er lidt mod og evnen til at skubbe dig selv fremad og handle, på trods af du føler frygt. Du skal lære at blive komfortabel med det ukomfortable og handle, selvom det føles både ubehageligt og ubelejligt. Fortæl dig selv, at de følelser bare er et tegn på, at du udvikler dig. At du træner dit mod og gør fremskridt mod dine ønsker.

I virkeligheden er det dit ego, som bruger frygten til at holde dig til det, du kender, og fra at tage skridtet mod det du ønsker. Det skyldes at vores ego er meget optaget af ikke at fejle, tabe ansigt og opnå social accept. Men hvad har du egentlig at tabe? Dit ego er den største dramaqueen og kan nemt opfinde alle mulige katastrofale konsekvenser ved, at du bryder ud af din komfortzone, handler og realiserer dine ønsker. Men 90 pct. af de konsekvenser du forestiller dig, eksisterer kun i dit hoved, og resten er ikke nær så slemme, som du bilder dig selv ind og kan håndteres. Og vil du ikke tabe mere, hvis du aldrig gav dine ønsker et ordentligt forsøg?

Sarah Hammeken arbejder som selvstændig coach og mentaltræner. Hun er ICF certificeret master coach med en master i psykologi og ledelse. Tidligere har hun arbejdet som konsulent og projektleder hos større globale virksomheder.