Diskret kapitalfondskonge

Christian Dyvig har opbygget en anseelig formue, men han skilter hverken med sig selv eller med formuen. Nu bruger han nogle af millionerne til at investere i en virksomhed, han kender ud og ind.

Christian Dyvig har investeret nogle af sine egne millioner på at købe 57 procent af legepladsproducenten Kompan, og han vil hellere fortælle om indretning af legepladser end om sig selv og sin formue. Foto: Christian Als Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2005 købte Christian Dyvig legepladskoncernen Kompan, da han som ledende partner i kapitalfonden Nordic Capital opkøbte det børsnoterede selskab for godt 800 millioner kroner. Nu har han købt virksomheden igen, men denne gang er aktiemajoriteten på 57 procent købt for egne midler.

Christian Dyvig har skabt en bemærkelsesværdig formue gennem en karriere, der er kendetegnet af en eminent næse for forretninger og et stort netværk. At det netop er Kompan, han investerer sin formue i, støtter det billede af en engageret mand, der bliver tegnet af kilder tæt på ham. Han er kendt som et dedikeret menneske, som ud over at have en skarp og kølig sans for investeringer ønsker at skabe noget mere end økonomisk overskud.

Christian Dyvig bliver beskrevet som en sammensat person, der har udnyttet sin baggrund optimalt.

Som 22-årig afsluttede han sit jurastudie ved Københavns Universitet og begyndte sin karriere som fuldmægtig hos Reumert & Partnere. Senere blev han advokat og arbejdede en årrække med menneskerettigheder.

Det afgørende skridt mod den karriere, der i dag har gjort ham til en af kapitalfondenes helt tunge drenge tog han, da han i 1992 rejste til Schweiz og færdiggjorde en MBA på et enkelt år og tilmed som honor-student. Det førte ham til den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley, hvor han blev ansvarlig for virksomhedens tyske afdeling for mergers and acquisitions, inden han var fyldt 30 år.

Christian Dyvig blev i Morgan Stanley i ti år, inden han blev ledende partner i den svenskbaserede kapitalfond Nordic Capital.

Det var i denne periode, Christian Dyvig grundlagde sin formue gennem gode investeringer og høje afkast. Han var heldig at ramme kapitalfondenes optur i årene op til krisen uden at tabe det hele igen og har siden formået at investere de rigtige steder på de rigtige tidspunkter.

Christian Dyvig bliver beskrevet som en dygtig og uhyggeligt velforberedt forhandler med en aura af autoritet. Samtidig er han kendt for at være en sky og diskret mand, der helst undgår offentlighedens øjne.

En kilde betegner hans ønske om at undgå pressens søgelys som »hans måske eneste svaghed« i en verden, hvor det i stigende grad er nødvendigt for bestyrelsesformænd at kommunikere åbent udadtil.

Selv mener Christian Dyvig ikke, at han er en privat mand. Han mener blot ikke, at det relevante ligger i personen, men i materien – i virksomheden. Han vil langt hellere tale om produktet end om sig selv, og da Berlingske Business fanger ham over telefonen, vil han langt hellere tale om, hvordan legepladser kan udvikle børn kognitivt, end om sin egen baggrund.

Det er dog svært at komme uden om, at personen Christian Dyvig er interessant.

Gennem sin karriere har Christian Dyvig ikke blot opbygget en formue på mange millioner kroner, men samtidig skabt sig et stort og magtfuldt netværk, der omfatter nogle af erhvervslivets mest magtfulde personer.

Da han i 2010 forlod Nordic Capital for at etablere sin egen investeringsbank, C.P. Dyvig, var det med stærke navne som PFA-direktør Henrik Heideby og daværende DONG-formand Fritz Schur i bestyrelsen.

Det er to mænd, han har siddet skulder ved skulder med i flere sammenhænge, blandt andet i Den Kongelige Danske Ballets Fond, hvor han siden 2007 har siddet i bestyrelsen med Fritz Schur, og i FIH Erhvervsbank, som det gennem C.P. Dyvig lykkedes ham og Henrik Heideby i spidsen for PFA at opkøbe i 2010.

Senere har Christian Dyvig været forbi Lundbeckfonden som direktør, inden han nu har valgt at bruge sine kræfter på de private investeringer, i første omgang i Kompan.