Discountkæder ledes af helt grønne chefer

Problemerne med at rekruttere ledere til detailhandlen betyder, at discountkæder som Netto i øjeblikket tvinges til at ansætte helt unge som butikschefer stort set uden ledererfaring.

Ungdom er ingen hindring, hvis man vil frem i Netto, og de fleste af de nye butikschefer henter Netto fra sin egen talentfabrik, hvor der løbende udvikles ledere til organisationen og til koncernens 378 danske butikker, skriver Fyens Stiftstidende.

- De fleste af de unge, vi uddanner, er drevet af stor lyst. De vil fremad og gøre karriere, og de har ikke lyst til at vente fem-seks år, før de påtager sig et lederjob, forklarer Thomas Thorsøe, personalechef i Netto.

Den stræbsomhed har Netto god gavn af i øjeblikket. Butiksjob i detailhandlen er i lav kurs blandt unge, og ifølge flere tidligere Netto-butikschefer, som Fyens Stiftstidende har talt med, er discountkæderne i dag dybt afhængige af de helt unge.Der er nemlig ikke andre, der orker at knokle de nødvendige 60-70 timer om ugen.

Faglig sekretær Per Lykke fra HK Handel så gerne, at Nettos lederemner fik lidt mere hår på brystet, inden de blev sluppet løs. Han oplever nemlig, at der er flere konflikter for HKs medlemmer i butikker med helt unge chefer sammenlignet med dem med en mere erfaren ledelse.

- Uanset hvor fagligt dygtige de er, har de helt unge chefer det meget svært, når det kommer til motivering, coaching og konfliktløsning. De mangler simpelthen den nødvendige livserfaring, siger han.

Thomas Thorsøe erkender, at det kan skabe "udfordringer", når en 22-årig skal være leder for ansatte, der kunne være vedkommendes forældre og bedsteforældre.

- Men det er først og fremmest personlighed og modenhed, der er afgørende. Er det til stede, er alder ikke noget problem. Men der påhviler naturligvis os et stort ansvar for at klæde de unge ordentligt på til lederjobbet, siger Thomas Thorsøe.

Per Lykke frygter, at rekrutteringsproblemerne vil resultere i flere helt unge chefer i fremtiden.

- Discountkæderne kan blive tvunget til at gå yderligere på kompromis, siger han.

Kilde: Fyens Stiftstidende