Direktøren, ingen vil have brev fra

Med den energiske Christoffer Spangenberg i direktørstolen vil analysevirksomheden Experian ikke længere kun være kendt som en virksomhed, ingen danskere ønsker at blive kontaktet af.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er den almene danskers fjende, men samtidig er han virksomhedernes ven.

Som administrerende direktør for analysefirmaet Experian Danmark har Christoffer Spangenberg ansvaret for RKI-registeret, hvor ingen ønsker at modtage brev fra om, at de bliver registreret.

Men samtidig er han boss for den del af Experian, som hjælper virksomheder med deres risikostyring. Og denne konsulentrolle skal der nu fokuseres mere på, fortæller den 39-årige direktør, som blev udnævnt til sin stilling sidste år.

RKI er fortsat en meget vigtig del af forretningsgrundlaget for Experian, hvor virksomheder kan gå ind og tjekke, hvem der står som dårlige betalere. Men finanskrisen skal bruges til at få mere fokus på konsulentdelen.

Overblik over ricisi

»I lyset af finanskrisen har det aldrig været mere relevant for danske virksomheder at få et fuldstændigt overblik over, hvilke kreditrisici man har i forhold til eksisterende, men også potentielle kunder. Her er det min mission at udbygge vores position som betroet rådgiver for danske virksomheder,« siger Christoffer Spangenberg.

Og når Christoffer Spangenberg sætter sig et mål, så plejer det at blive nået, lyder det fra kilder, som kender direktøren. Bare han ikke glemmer det. For Christoffer Spangenberg er en person, som ikke altid har hukommelsen på sin side.

Da han sidste år var på vej hjem fra Schweiz til Danmark, blev han ringet op på vej til lufthavnen af en ven, som ville høre, om han var klar til maraton dagen efter i Paris. Det havde Spangenberg glemt alt om, men fik hurtigt fundet et nyt fly, som fløj til Frankrig, så han kunne nå sit tiende maraton.

Ville i Folketinget

Ud over glemsomheden bliver direktøren, som ingen vil modtage brev fra, beskrevet som en person, der er meget fagligt kompetent og god at sparre med. Han er god til at få skabt et team og få medarbejderne til at følge den retningslinje, som han udstikker.

Christoffer Spangenberg har en cand.polit.-uddannelse fra Københavns Universitet, og egentlig var det meningen, at den skulle bruges til at gøre karriere i ministerierne eller som politiker i Folketinget, hvis han var heldig. Som ung var Spangenberg meget politisk aktiv, men da en ven spurgte, om han ville til samtale i IBM under studiet, sagde han ja tak og endte med at få jobbet. Og siden har han arbejdet inden for teknologibranchen.

Men da uddannelsen var færdig, blev den store virksomhed IBM hurtigt skiftet ud med at etablere virksomheder selv.

»Jeg kan godt lide at påvirke det miljø, jeg er i. I IBM var jeg meget ung og fik ikke lov til at bestemme så meget, men det var mit ego for stort til,« fortæller Christoffer Spangenberg.

De efterfølgende år brugte han derfor på at etablere tre forskellige virksomheder. Først softwarevirksomheden Delfin Software, dernæst IT Factory og i 2001 var han medstifter af softwarevirksomheden Interse.

Et markant plus

Men også de nye virksomheder blev til sidst for kedelige for den energiske entreprenør. Hos Interse handlede det til sidst om kun om at skaffe penge til medarbejdernes lønninger, og det motiverede ikke Spangenberg. Men til gengæld havde han fået opbygget så meget erfaring, at han kunne få lederstillinger og direktørstillinger hos store virksomheder.

Inden han kom til Experian i 2008, hvor han begyndte som direktør for afdelingen Large Enterprises, Nordeuropa, var han fire år hos analysefirmaet SAS Institute i diverse direktørstillinger.

Her var han med til at vende en faldende omsætning til et markant plus ved at modernisere salgsstyrken.

Når den 39-årige direktør ikke er på arbejde, bliver tiden brugt sammen med familien, som består af konen Rikke og børnene Marcus på ti og Jonas på syv år. Familien bor i et gammelt bjælkehus i Søllerød, som der også bliver brugt meget tid på at vedligeholde.