Direktør med dybe rødder i landbruget

Den 45-årige Anne Lawaetz Arhnung, midlertidig afløser for Søren Gade som adm. direktør for Landbrug & Fødevarer, brænder for landbruget. Hendes oldefar grundlagde et familiedynasti på De Vestindiske Øer, mens de var dansk koloni.

Som en slags indenrigsminister er det Anne Lawaetz Arhnungs opgave at lede Landbrug & Fødevarer indadtil og få organisationen til at hænge sammen. ?Foto: Landbrug & Fødevarer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nok de færreste uden for landbrugs- og fødevareindustrien, der er ét af landets største eksporterhverv, som har hørt om Anne Lawaetz Arhnung. Men tidligere forsvarsminister Søren Gades midlertidige afløser som administrerende direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer er imidlertid værd at kaste et blik på.

Den 45-årige Anne Lawaetz Arhnung holder stolen varm efter Søren Gade. Magtfulde organisationsfolk med formand Martin Merrild i spidsen blev ualmindeligt fortørnede på ham, da han i juni – uden at have orienteret bestyrelsen – stod klar til at stille op mod Kristian Jensen som formand for Venstre.

I begyndelsen af denne måned blev Søren Gade degraderet til cheflobbyist og talsmand for Landbrug & Fødevarer, der har 1.100 ansatte. Titlen som adm. direktør fik han lov til at beholde, mens Anne Lawaetz Arhnung blev forfremmet fra direktør til viceadministrerende direktør. Men Gade fik nok og forlod Axelborg i onsdags.

Landbrugets indenrigsminister

Det er som embedsmand på højt plan i landmændenes organisation bedst at holde sig under radaren for på langt sigt at overleve. Den kunst forstår Anne Arhnung, men det gjorde Søren Gade ikke. Hun er ikke nær så dygtig en kommunikator som sin forgænger og dén, der fra en talerstol altid kan overbevise en forsamling. Til gengæld er det én af hendes forcer, at hun har fingeren på pulsen og ved, hvad der rører sig i landbruget. Når den nye topchef er fundet, sidder hun fortsat på en solid position som viceadministrerende direktør. Som landbrugets indenrigsminister er det hendes opgave at lede organisationen indadtil, få den til at hænge sammen og få mennesker til at spille sammen på tværs af organisationen.

Direktøren har dybe rødder i landbruget. Anne Arhnung, der bor med sin familie i Hellerup, er født og opvokset på det 500 hektar store Fuglsang Gods på Østlolland, hvor hendes far og farfar har været forpagtere. Siden hun i 1996 blev uddannet cand.jur., har hun arbejdet i landbrugets tjeneste. Først for Landbrugsraadet og siden for Landbrug & Fødevarer. Som ung har hun passet køer, haft med planteavl at gøre og taget den landbrugsfaglige grunduddannelse. Det vækker respekt blandt landmænd.

Anne Arhnung bliver beskrevet som eminent til at agere i en verden, hvor mange af de politisk valgte repræsentanter gerne vil bestemme. Hun formår at leve med dét, please de forskellige medlemmer af bestyrelserne og have mange bolde i luften.

Hendes barndomshjem, Fuglsang Gods, hører under fonden Det Classenske Fideicommis, som dronning Margrethe er protektor for. Landbrugsdirektørens oldefar, præsten Hermann Lawaetz, har i øvrigt grundlagt et familiedynasti under Danmarks kolonitid i 1890erne i Christianssted St. Croix på De Vestindiske Øer, som i 1917 blev solgt til USA. På de caribiske tropiske øer, der nu hedder Jomfruøerne, er direktøren i familie med alle med navnet Lawaetz.