Direktør: Det er lykkedes IKEA at opnå ligestilling mellem kønnene – dét er desværre lidt af et særsyn i dansk erhvervsliv

Så længe der kun – eller næsten kun – sidder mænd i en virksomheds ledelse, vil den manglende diversitet uden tvivl smitte af på virksomhedskulturen.

Vibeke Skytte, direktør i interesseorganisationen Lederne. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et par måneder siden havde Berlingske og Business.dk en interessant artikel om køns­fordelingen i IKEA i Danmark. Det er lykkedes IKEA at opnå ligestilling mellem kønnene – vel at mærke blandt både medarbejdere og ledere – og i forhold til ledelseslaget er dét desværre lidt af et særsyn i dansk erhvervsliv.

Helt præcis 49,9 procent af lederne i IKEA Danmark er af hunkøn, mens 50,1 procent af lederne er mænd. Dermed er møbelkoncernen i Danmark så tæt på den officielt definerede målsætning om en 50/50-fordeling blandt både med­arbejdere og ledere, som man over­hovedet kan være.

Hvordan er det så gået til? Jo, ifølge artiklen handler det ganske enkelt om, at når IKEA skal ansætte en ny medarbejder eller leder, kigger man på erfaringer, egenskaber, kvalifikationer og kompetencer – og er der to lige gode kandidater af hvert sit køn, bliver målsætningen om ligestilling mellem kønnene afgørende for, hvem der får jobbet.

Eksemplet IKEA er interessant i en tid, hvor vi i forhold til lederposter må erkende, at der stadig er endog meget lang vej til en ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i Danmark. Vi ligger på en lidet flatterende global 78. plads, når det kommer til andelen af kvinder i ledelse, overhalet af lande som Ghana og Guatemala, og i Europa ligger Danmark på en 19. plads ud af 28 lande.

Der er mange årsager til de sørgelige tal. Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne er den væsentligste forklaring, at kvinderne i højere grad prioriterer familien.

I undersøgelsen, der offentliggøres i sin helhed til efteråret, er begrundelsen om kvinders prioritering af familien topscorer blandt en række årsager, som de 2.335 adspurgte ledere har kunnet vælge imellem. Derudover peger mange på de arbejdstider, som et lederjob indbefatter, samt det faktum, at der er »en mandsdomineret kultur« i toppen af virksomhederne.

Der er slet ingen tvivl om, at mange kvinder fortsat ser en lederkarriere som et fravalg af deres familieliv, hvorfor mange kvindelige lederspirer bevidst fravælger lederjobbet til fordel for familien.

Men sådan behøver det ikke at være. Der findes heldigvis masser af gode eksempler på, at et job som leder sagtens kan gå hånd i hånd med at være et dedikeret familiemenneske. Der er bare stadig for mange fordomme og få rollemodeller til, at dén fortælling for alvor er trængt igennem hos de dygtige, potentielle kvindelige (top-)ledere.

Når det så er sagt, er der givetvis stadig i mange hjem en traditionel – lad os bare kalde det gammeldags – fordeling af opgaverne. Så jeg tror også, at man vil kunne understøtte ligestillingen på lederposter, hvis man fra politisk side kigger på, ­hvordan familierne kan blive aflastet fra nogle af de praktiske opgaver i hjemmet, som kvinder traditionelt set tager større ansvar for.

Man kan som inspiration rette blikket over på den anden side af Øresund, hvor svenskerne har en succesrig ordning, som betyder, at udgiften til at få udført praktisk arbejde i hjemmet dækkes. Hvorfor ikke give danske familier samme fradragsmulighed?

Den førnævnte nye undersøgelse fra Lederne viser i øvrigt, at der er forskel på de kvindelige og mandlige lederes syn på årsagerne til den manglende kønsbalance i ledelse. For eksempel peger 37 procent af de mandlige ledere på »den mandsdominerede kultur i toppen af virksomhederne« som forklaring, mens det gælder for hele 47 procent af de adspurgte kvindelige ledere.

Virkeligheden er, at så længe der kun – eller næsten kun – sidder mænd i en virksomheds ledelse, vil den manglende diversitet uden tvivl smitte af på virksomhedskulturen. Det er en skam for ligestillingen, men det er også en skam ud fra en rent økonomisk tilgang.

Flere undersøgelser har nemlig vist, at virksomheder med større diversitet i ledelsen tjener flere penge.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne