Din nationalitet afslører dit job

Man skal ikke skue hunden på hårene, lyder det gamle ordsprog, men ifølge tal fra Danmarks Statistik hænger nationalitet og arbejde sammen.

Læs mere
Fold sammen
Er din lokale restaurant ejet af en kineser, rengøringsdamen på dit arbejde fra Thailand og buschaufføren fra Pakistan? Så er det ganske normalt. En pressemeddelelse fra Danmarks Statistik viser, at nationalitet og job ofte hænger sammen.

Således viser tallene, at når en ud af fire thailandske kvinder i Danmark tager på arbejde, er det for at svinge kosten og gulvskrubben, for de arbejder inden for rengøring.

Personer fra østen får ofte job inden for hotel- og restaurationsbranchen, hvilket gælder for en ud af fire personer fra Thailand, og blandt de kinesiske mændene er mere end en tredjedel ansat inden for branchen, hvor blandt andet den lokale kinagrill og thai take away hører under.

Bag rattet på de danske busser og taxaer er det ikke usandsynligt, at der sidder en pakistaner, da næsten hver tredje pakistanske mand er taxa- eller buschauffør.

Hvis du er kvinde fra Mellemøsten, vil lønsedlen oftest komme fra en social institution som børnehaver, vuggestuer og institutioner for voksne. Der er hver femte irakiske og hver fjerde iranske og libanesiske kvinde beskæftiget. Blandt de somaliske kvinder har mere end hver tredje arbejde i børnehaver og institutioner for handicappede og udviklingshæmmede.

Også blandt danske kvinder arbejder hver femte på en social institution. Det gør branchen til den mest almindelige for danske kvinder. Blandt de danske mænd er bygge- og anlægsbranchen, hvor 13 procent er ansat, mest almindelig.

/ritzau/