DI-boss: Udenlandsk arbejdskraft er kommet for at blive

Velkommen til fremtiden. Frem mod 2020 vil mere end 40 pct. af væksten i arbejdsstyrken bestå af udlændinge, som kommer hertil. Derfor skal vi tage godt imod dem, virksomhederne henter til landet for at arbejde, trods flygtningekrise og terrorfrygt, lyder opfordringen fra DIs direktør, Karsten Dybvad.

Karsten Dybvad, direktør for Dansk Industri (DI). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenlandsk arbejdskraft er kommet for at blive i Danmark, hvis vi vil fastholde og øge væksten i det danske samfund. Derfor skal vi tage godt imod de udlændinge, danske virksomheder henter til landet for at taget et konkret job, og indstille os på, at der kommer flere til i fremtiden, også selv om den store tilstrømning af flygtninge- og terrorfrygt er det, der optager sindene i øjeblikket.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Industris adm. direktør, Karsten Dybvad.

I årevis har virksomheder, politikere og eksperter advaret mod, at vi kommer til at mangle arbejdskraft, fordi befolkningen bliver stadig ældre, og der fødes stadig færre børn. Men det er ifølge Karsten Dybvad ikke længere noget, der sker langt ude i fremtiden.

Når en virksomhed som Bladt Industries i Aalborg må hente i snit hver femte medarbejder i udlandet, når kommuner med mange metalvirksomheder melder om støvsuget for industriteknikere, smede og svejsere, og når erhvervsskoler har problemer med at få nok danske unge til at vælge en faglært uddannelse, er det fordi, forudsigelserne om arbejdskraftmangel allerede er blevet til virkelighed.

Udenlandsk arbejdskraft er løsningen

Uanset, hvordan man vender og drejer det, er kvalificeret udenlandsk arbejdskraft en del af løsningen, fastslår Karsten Dybvad.

I 2015 er der cirka 142.000 fuldtidsbeskæftigede udlændinge ansat i Danmark, mens tallet var omkring 100.000 i 2010.

Ifølge en fremskrivning, som DI har foretaget på baggrund af den makroøkonomiske model DREAM, vil antallet af indvandrere i Danmark vokse fremover.

De næste fem år vil 43 procent af stigningen i arbejdsstyrken herhjemme være båret af indvandrere. Det svarer til knap 41.000 personer. Efterkommere vil bidrage med yderligere knap 20 procent. Den øvrige del af væksten i arbejdsstyrken vil primært komme fra ældre danskere, der bliver længere tid på arbejdsmarkedet, lyder DIs forudsigelser.

Til gengæld er der blevet 74.000 færre danskere i den arbejdsdygtige alder siden 2008, og tallet skrumper stadig.

»Vi har prøvet at kompensere for det med tilbagetrækningsreformer, som betyder, at vi skal arbejde længere. Det er vores vækstbidrag, at vi bliver længere på arbejdsmarkedet, men det er ikke nok,« DI-direktøren.

»Derfor er det helt afgørende for at fastholde og sikre væksten i fremtiden, at vi kan tiltrække medarbejdere fra udlandet. Det bliver stadig tydeligere og klarere,« siger Karsten Dybvad med henvisning til, at arbejdsløsheden nu er under fire pct. på de fleste områder.

Det sker samtidig med, at stadig flere virksomheder og brancher melder om problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft og tyr til at hente medarbejdere i udlandet.

Nabolandene i samme situation

Men udfordringerne standser ikke her. Lande som Tyskland og Polen, hvor danske virksomheder i dag henter meget arbejdskraft, er kendetegnet ved, at der inden for en relativt kort årrække vil være betydeligt færre i den erhvervsaktive alder. Ligesom i Danmark fødes der ganske enkelt for få børn til at fylde arbejdsstyrken op.

»Tyskland og Polen er forholdsmæssigt endnu hårdere ramt end Danmark. Allerede i år 2030 vil der være næsten en fjerdedel færre 15-39-årige østeuropæere end i dag. Man kan spørge, hvorfor polakker skulle tage til Danmark for at arbejde, når de kan få beskæftigelse hjemme i Polen eller i Tyskland. Vi konkurrerer allerede i dag om at tiltrække dygtige faglærte og højtuddannede, og det vil vi gøre i endnu kraftigere omfang i fremtiden,« siger Karsten Dybvad.

Ifølge Karsten Dybvad er det derfor helt afgørende, at de danske myndigheder og kommuner er servicemindede, når de modtager udenlandsk arbejdskraft, og at forholdene for de udenlandske medarbejdere og deres familier er sådan, at de føler sig velkomne.

»Hvis vi skal kunne klare os i den stadig hårdere konkurrence om arbejdskraften med de omkringliggende lande, er det afgørende, at vi byder dem, vi inviterer til Danmark for at arbejde, velkommen. Derfor skal vi sørge for, at der er gode skoler til deres børn, og at de får en god service fra de offentlige myndigheder, når de kommer til landet. De skal kunne falde godt til i Danmark,« siger Karsten Dybvad.

Også brug for ikke-vestlig arbejdskraft

Samtidig bliver vi ifølge DI-direktøren nødt til at indstille os på, at virksomhederne får brug for at hente stadig flere medarbejdere fra ikke-vestlige lande til Danmark, hvis vi skal imødekomme efterspørgslen efter arbejdskraft i fremtiden.

»Vi kommer i højere grad til at kigge uden for Europas grænser for at finde tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft, ligesom globale virksomheder får stadig større behov for at kunne hente medarbejdere ind fra tredjelande til forskellige projekter. Det kræver, at det er nemt og ubureaukratisk at få medarbejdere fra tredjelande til Danmark samtidig med, at vi er omhyggelige med, hvem vi giver indrejse, og gør det på en måde, så man ikke kan omgå reglerne« siger Karsten Dybvad.

Svær diskussion

Han medgiver, at diskussionen om at modtage udenlandsk arbejdskraft ikke mindst fra tredjelande er vanskelig netop nu, hvor flygtningestrømme og terrorfrygt er et vilkår.

»Det er kompliceret i øjeblikket, men nødvendigt. Derfor er det vigtigt at forstå, at flygtninge kommer hertil på flugt fra krig. Det er konflikter og nød, der fører dem til Danmark. Det er en anden årsag og motivation, end når en virksomhed inviterer en udlænding til Danmark og ansætter vedkommende i et konkret job, fordi vedkommende har nogle kvalifikationer, som vi mangler. Det er vigtigt ikke at blande de to ting sammen,« siger Karsten Dybvad, der slår fast, at vi ikke skal forvente, at de flygtninge, der kommer til landet i disse måneder, kan løse Danmarks behov for kvalificeret arbejdskraft.

 

LÆS MERE