DF: Store virksomheder svigter deres sociale ansvar

Landets små og mellemstore virksomheder bliver ladt i stikken, når det kommer til at uddanne lærlinge, mener Dansk Folkeparti, som kræver handling fra Dansk Arbejdsgiverforening.

ARKIVFOTO: Lærlinge fra Tradiums bygge- og anlægsudannelse gennemfører deres lokale-skolemesterskaber på Østervold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg

Dansk Folkeparti retter nu kritik af landets store virksomheder, som partiet ikke mener løfter deres del af ansvaret, når det kommer til at oprette praktikpladser og ansætte lærlinge.

Kritikken kommer, efter partierne på Christiansborg i denne uge har taget hul på forhandlingerne om den kommende og omfattende reform af erhvervsuddannelserne herhjemme.

For når Folketinget gør sit for at give de unge de rigtige kvalifikationer, bør de store virksomheder også tage deres del af uddannelsesbyrden på deres skuldre, påpeger Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen (DF).

»De tager ikke deres ansvar. De lader de små og mellemstore virksomheder gøre det. Det er i Dansk Folkepartis øjne ikke i orden,« siger han og uddyber:

»Hvis vi ikke har et attraktivt erhvervsuddannelsestilbud til de unge, så vil de ikke vælge at gå den vej, og det vil være katastrofalt for dansk velfærd og for Danmarks fremtid. Vi har brug for kvalificerede folk i industrien,« siger DF-ordføreren.

Og der er brug for, at de store virksomheder løfter mere, lyder det ligeledes fra Håndværksrådet, der er hovederhvervsorganisation for knap 20.000 små og mellemstore virksomheder.

»Fremskrivningerne viser, at vi får en mangel på faglærte i de kommende år, men vi ville groft sagt ikke have noget praktikpladsproblem, hvis de store virksomheder påtog sig samme store uddannelsesansvar, som de små virksomheder gør,« siger Ane Buch, administrerende direktør i Håndværksrådet.

»Vi må ikke ende i en situation, hvor produktion flytter ud af landet på grund af mangel på faglærte, og det er en reel risiko,« siger hun.

I Dansk Folkeparti kræver man Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er hovedorganisation for en række arbejdsgiverorganisationer på det private arbejdsmarked, på banen.

»Folketinget løfter erhvervsuddannelserne. Vi sørger for, at de unge har de rigtige kvalifikationer. Til gengæld må DA presse deres medlemsvirksomheder, særligt de store virksomheder, til at tage flere lærlinge og oprette praktiskpladser,« siger Alex Ahrendtsen.

»Jeg er bange for, at hvis de ikke gør det, så vil de blive tvunget til det, så man går ind og regulerer, og det vil være en ulykke. For det bedste, man kan have, er firmaer, der frivilligt gør en indsats,« siger han.

I DA afviser man kritikken af de store virksomheders manglende indsats på uddannelsesområdet.

Chefkonsulent Simon Neergaard-Holm gør således opmærksom på, at de store virksomheder har en helt anden medarbejdersammensætning, der for eksempel betyder, at man tager flere akademikere under uddannelse ind og dermed også bidrager.

Til gengæld melder DA sig parat til at øge den generelle indsats i forhold til at sikre flere praktikpladser hos alle medlemsvirksomhederne. Men kun hvis politikerne rent faktisk leverer en reform, der sikrer kvalificerede unge:

»Vi vil bruge politikernes erhvervsuddannelsesreform til at løfte praktikpladsområdet. Det skal være et afsæt til at få et kvalitetsløft, så når vores virksomheder i fremtiden søger lærlinge, så vil de få ansøgere, som kan læse og regne og som lever op til de krav, som virksomheder stiller,« siger Simon Neergaard-Holm.