»Det skal ikke være et åg på mine sønners skuldre«

Kristian Barslund Jensens højeste ønske er, at rejekoncernen Ocean Prawns går i arv til hans to sønner. Men byder en fremmed investor den rette pris for det bornholmske guldæg, vil familien overveje at sælge hans livsværk.

Administrerende direktør for Ocean Prawns, Kristian Barslund Jensen, og hans ældste søn, Daniel Bars­lund Jensen, er her fotograferet ved virksomhedens hovedsæde i Nexø på Bornholm. Familien har indledt et glidende generationsskifte, hvorefter Daniel og hans lillebror, Martin, har købt hver 20 procent af aktierne i virksomheden og har fået sæde i bestyrelsen. Foto: Berit Hvassum Fold sammen
Læs mere

Generationsskiftet i familien Barslund Jensen bag den succesrige internationale fiskekoncern Ocean Prawns er i fuld gang. Det handler helt jordnært om, at arv og store følelser for at bevare guldægget på familiens hænder er på spil.

»Det er altafgørende for mig, at ejerskabet af Ocean Prawns bliver i familien. Men hvis der en dag kommer en investor og siger, at han vil købe koncernen for et større milliardbeløb, ja, så kan det godt være, at jeg og mine to sønner vil overveje at sælge. Umiddelbart har vi ingen salgsplaner,« siger administrerende direktør og hovedejer, Kristian Barslund Jensen.

Bornholmske Ocean Prawns har i en årrække haft en forrygende indtjening på fiskeri og salg af primært rejer fra Nord­atlanten, især ved det østlige Canada. I år venter han en rekordomsætning på 1,1 milliard kroner. Virksomheden, som Kristian Barslund Jensen i 1976 var den ene af to stiftere af, og som i dag alene ejes af ham og hans to sønner, har et mindre domicil i Nexø, 400 ansatte og mange datterselskaber i ind- og udland.

Businessmagasinet Berlingske Business placerede i oktober familien Barslund Jensen med en formue på 1,7 milliarder kroner på en plads nummer 61 over Danmarks rigeste. Hovedparten af formuen og magten i Ocean Prawns sidder den 65-årige stifter på.

Verdens største trawlere

Koncernen ejer blandt andet fire af verdens største og mest moderne trawlere til fiskeri af primært rejer og hellefisk i arktiske farvande. Kristian Barslund Jensen ejer desuden personligt flere store og små trawlere, som ligger uden for Ocean Prawns. Det bringer familiens samlede formue op på omkring to milliarder kroner.

Et glidende generationsskifte begyndte for fem år siden, da »Barslunderne« sammen med Ocean Prawns daværende advokat tog hul på diskussionen om, hvordan man skulle fremtidssikre selskabet som en familieejet koncern. Generationsskiftet er så langt fremme, at stifterens to sønner, 39-årige Daniel Barslund Jensen og 35-årige Martin Barslund Jensen, for to år siden kom med i bestyrelsen. Det skete, da faren overdrog dem en del af koncernen, så de kom til at eje tilsammen 40 procent af Ocean Prawns.

Berlingske Business møder far og ældste søn i Ocean Prawns rødmalede og hyggelige hovedsæde på Strandgade 10 i Nexø. Den store og stovte topchef befinder sig bedst i almindeligt tøj.

Kristian Barslund Jensen er klædt i blå gabardinebukser og blåternet skjorte uden slips. Med faste håndtryk byder han og Daniel Barslund Jensen, der er klædt i grå jakke og grå cowboybukser, velkommen.

»Du sagde ikke noget om, at de havde fotograf med. Nu er det lige meget. Det er for sent at skifte,« brummer Kristian Barslund Jensen godmodigt til sønnen.

Administrationsbygningen, der ligger tæt ved byens havn, er praktisk indrettet. På kontoret oser det hverken af rigdom eller overflødig luksus.

Kristian Barslund Jensen ejer 60 procent af aktierne og sidder således på magten i koncernen, der har 120 ansatte på Bornholm og stor betydning for beskæftigelsen på øen. Kongen af Ocean Prawns har ikke tænkt sig at afgive magten de første mange år.

»Det er jo hans livsværk,« siger Daniel Bars­lund Jensen.

Afskaffelse af arveafgiften

I 2013 fik de to sønner som nævnt plads i bestyrelsen som første skridt i det glidende generationsskifte. Faren lånte dem samtidig rente- og afdragsfrit hver omkring 100 millioner kroner til køb af 20 procent Ocean Prawns-aktier. En yderst favorabel og lav pris i betragtning af, at koncernens formue er på 1,7 milliarder kroner.

Kristian Barslund Jensen begyndte i 1968 at fiske ligesom sin far og farfar. Ocean Prawns etbalerede han i 1976 sammen med en kompagnon, Birger Pedersen. Da Birger Pedersen døde i 1997, blev Kristian Barslund Jensen eneejer. For fem år siden begyndte man i Barslund-familien at drøfte, hvordan arven skulle gives videre til anden generation.

»Da mine sønner for to år siden købte hver 20 procent af aktierne, betalte de ingen arveafgift på dem. Det var helt efter reglerne. Planen er at overdrage flere aktier. Men så længe jeg sidder med A-aktierne med den bestemmende indflydelse, og mine sønner har B-aktierne, har jeg fortsat magten i Ocean Prawns,« siger Kristian Barslund Jensen.

Betalingen af arveafgift skubber sønnerne foran sig. Modellen er, at når faren på et tidspunkt rente- og afdragsfrit har givet lån til sønnerne til efterhånden at købe alle sine aktier, vil lånene blive konverteret til arv. Til den tid skal Daniel og Martin Barslund Jensen betale arveafgift.

Nestoren i Barslund-familien håber af gode grunde, at det vil lykkes Lars Løkke Rasmussen-regeringen at afskaffe arve­afgiften på 15 procent, som er en svøbe for familieejede virksomheder, der står foran at skulle gennemføre et generationsskifte. Løkke lovede i foråret 2013, at han ville fjerne arveafgiften, hvis han vandt det kommende folketingsvalg og dannede fælles front med både de Konservative og Liberal Alliance. Godt nok er Løkke blevet statsminister, men Venstres planer om et opgør med arveafgiften er lagt i skuffen indtil videre, da der ikke er flertal for det i Folketinget.

Drømmen om et job som skipper

Som dreng drømte Daniel Barslund Jensen om at følge i sin fars, farfars og oldefars spor som fisker. Kristian Barslund Jensen tager stadig én til to gange årligt på togter af fire til fem ugers varighed som skipper på koncernens flagskib, trawleren Ocean Prawns. Og det stortrives han med.

»Det var min drengedrøm at få et job som skipper på en af min fars trawlerne i Nord­atlanten. Jeg har jo altid gerne villet være en del af Ocean Prawns. Efter to og et halvt år som fiskedreng på Ocean Prawns rejetrawlere ved Canada gik jeg i land,« fortæller han.

Trods den store interesse for at fiske, kunne Daniel Barslund Jensen i længden ikke være væk hjemmefra på togter, der dengang varede flere måneder ad gangen.

»Hvis jeg på et tidspunkt skulle have børn, gik det jo ikke at være væk fra min familie så længe ad gangen. Og i dag har jeg en lille pige, som jeg bestemt ikke kan undvære,« siger han.

Han tog en HH-uddannelse, fik en bankuddannelse og var nogle år i rejekoncernens salgsafdeling i Aalborg. I 2014 avancerede han til administrerende direktør i et af Danmarks større mikrobryggerier, Svaneke Bryghus, som Ocean Prawns er hovedaktionær i. Her er det ham, der træffer de endelige afgørelser. Daniel Barslund Jensen har siden 2008 været med til at løfte omsætningen i Svaneke Bryghus med 30 procent. Hans lille­bror, Martin Barslund Jensen, bor og arbejder i København, hvor han sælger koncernens produkter til restauranter.

Over hoveddøren til rejekoncernens hovedbygning, som en årrække husede en brugsforretning, står der »Ocean Prawns« med guldbogstaver. Interviewet foregår på Kristian Barslund Jensens lavtloftede kontor på første sal. I glasmontrer står flere modeller af koncernens tidligere skibe, blandt andre en rejetrawler med navnet Ocean Prawns og et lastskib. Topchefen har ikke et 8-16-job på kontoret.

Han kommer på arbejde efter behov. Fra hjemmet i Svaneke er Kristian Barslund Jensen som regel i telefonisk kontakt med Ocean Prawns’ canadiske samarbejdspartnere dagligt fra omkring klokken 16 til et stykke ud på aftenen. Han har ingen planer om at trække sig tilbage, for så ved han ikke, hvad han skal lave.

»Jeg kan vel blive ved, til jeg ikke er her mere,« siger Kristian Barslund Jensen.

Når han på et tidspunkt enten vælger at afgive posten som topchef eller dør, er den ældste søn, Daniel, dog ikke automatisk sikret en plads i koncernledelsen og i bedste fald jobbet som topchef i Ocean Prawns. Det er der endnu ikke blevet talt om i familien, siger de to samstemmende.

»De tre ligestillede medarbejdere i ledende stillinger, jeg har på kontoret, bliver siddende de næste tre til fire år. Og de træffer afgørelserne, når jeg ikke er til stede,« siger topchefen.

Hans ønske har altid været, at næste generation på et tidspunkt skulle tage over efter ham.

»Men det skal ikke være et åg, der ligger på mine sønners skuldre. Intentionerne er, at koncernen fortsat skal være i familiens hænder,« siger Kristian Barslund Jensen.

Men hvis der en dag kommer en investor og tilbyder at købe Ocean Prawns for et attraktivt beløb, er det en ny situation, tilføjer han.

»Så vil jeg sætte mig ned sammen med drengene og tage stilling til, hvad vi skal gøre. Det kan godt være, vi vil overveje, om Ocean Prawns skal sælges, når vi har valget mellem at køre koncernen videre i familiens eje eller indkassere pengene. Tiden vil vise, hvad vi har lyst til. Men umiddelbart er Ocean Prawns ikke til salg,« fastslår Kristian Barslund Jensen.

Salgsskiltet er ikke sat op på den røde mur på Strandgade 10 i Nexø, men hans udtalelser til Berlingske Business kan kun tolkes som en slags åben invitation til mulige købere.