Det er vigtigt med fakta og viden om stress

Der er ingen undskyldning for ikke at gøre noget ved et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Vibeke Skytte, Lederne Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der går næsten ikke en dag, hvor man ikke hører eller læser om stress blandt medarbejdere og ledere på de danske arbejdspladser. Ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO, bliver stress en af de væsentligste kilder til sygdom i 2020, og det er arrogant at trække på skuldrene over problemstillingen og sige, at »der er ikke noget, der hedder stress – det hedder at have travlt«. For der ér noget, der hedder stress, og det skal vi alle forholde os til.

Der skal ikke herske tvivl om, at jeg tager forebyggelse og behandling af stress dybt alvorligt. Men jeg kan godt engang imellem komme i tvivl, hvor stor omfanget reelt er.

For nogle måneder siden faldt jeg over en artikel på DRs hjemmeside, hvor påstanden om, at hver dag er 35.000 danskere sygemeldt på grund af stress, blev undersøgt af DR-programmet Detektor.

Konklusionen var, at tallet, som igen og igen dukker op i stressdebatten, stammer fra en ti år gammel artikel fra Ugebrevet A4 og omhandler antallet af danskere, som ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er sygemeldt med rod i dårligt arbejdsmiljø. Og, siger forfatteren til undersøgelsen, professor emeritus Tage Søndergaard Kristensen til DR her ti år senere, så er det faktisk ikke retvisende at sætte lighedstegn mellem stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø, idet et dårligt psykisk arbejdsmiljø kan resultere i meget andet end stress.

Ikke desto mindre hører man stadig ofte, at hver dag er 35.000 danskere sygemeldt på grund af stress – eksempelvis hvis man surfer forbi Stressforeningens hjemmeside og vil læse »Tal og fakta om stress«.

Hos Lederne forsøger vi efter bedste evne at rådgive vores medlemmer om, hvordan de forebygger og håndterer dels deres egen stress og dels medarbejdernes stress. Og vi forsøger via undersøgelser hele tiden at blive klogere på stressforebyggelse og risikoen for at blive ramt.

I en ny under­søgelse har vi benyttet en stresstest, som overlæge og seniorforsker Bo Netterstrøm har udarbejdet. Undersøgelsen viser, at ni procent blandt de adspurgte ledere og særligt betroede medarbejdere er i »højeste stressrisikogruppe«, og det betyder, at de pågældende er »meget stresset og bør gøre noget ved det straks«. Andre 19 procent er i gruppen kaldet »For højt niveau«.

Splitter man tallene op på køn, viser det sig i øvrigt, at mens syv procent af mændene lander i gruppen med højt niveau, gælder det 13 procent af kvinderne.

Jeg synes, tallene er bekymrende og endnu en understregning af, at vi har at gøre med et stort problem, som kalder på handling og ledelse. Der er for mig at se ingen tvivl om, at viljen til at ville forebygge stress er stor blandt lederne på de danske virksomheder, og her taler jeg både om ledernes egen og medarbejdernes stress.

Problemet er, at det ofte er særdeles vanskeligt at finde svar på, præcis hvordan man forebygger stress.

Håndtering af stress på jobbet er et ledelsesansvar, men medarbejderne har et vigtigt medansvar. Selv en nok så god leder kan ikke stå alene om at skabe et sundt psykisk arbejdsmiljø, hvor både ledere og medarbejdere undgår stress-sygemeldinger.

Hertil kommer, at stress kan være svært at tale om. Jeg har hørt fra flere ledere, at de synes, det kan være rigtig vanskeligt at håndtere medarbejdernes stress – ikke på grund af manglende gode intentioner, men snarere på grund af begrænset viden og erfaring på området.

Men dét, at man måske tvivler på, om man har de fornødne ressourcer eller kom­petencer til at håndtere situationen, betyder absolut ikke, at man blot kan vælge at lade stå til. Og heldigvis findes der masser af gode råd, guides og muligheder for sparring til ledere om, hvordan de kan hjælpe stressramte kolleger og medarbejdere.

Én ting er sikkert: Der er ingen undskyldning for ikke at gøre noget.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne