»Det er som at springe bungee jump«

For den 33-årige FCK-fodboldspiller Lars Jacobsen er det adrenalinsuset i de store kampe, som han sammenligner med at springe i elastik, der gør hans job til et drømmejob. Men én kamp skiller sig ud fra de andre.

Til sommerserie om mit drømmejob. FCK-anføreren Lars Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bolden bliver sparket hen mod Lars Jacobsen, som har retning mod baglinjen på bane 10 på FCKs træningsanlæg på Frederiksberg. Han fanger den, løber lidt længere frem og losser den mod målet, hvor en medspiller pløkker den op lige under overliggeren.

En øvelse Lars Jacobsen har lavet over tusinde gange før. Men alligevel fortsætter han, dag efter dag. Jobbet som fodboldspiller er nemlig hans drømmejob. Det er dog ikke træningen, som gør, at den 33-årige FCK-spiller føler, at jobbet er det bedste job, han kunne forestille sig. Det er derimod at spille de store kampe på et fyldt stadion, som gør det til et specielt job.

»Det giver et adrenalinrush, som er helt fantastisk. Så kan man virkelig mærke, at man lever. Det er ligesom at springe bungee-jump, kunne jeg forestille mig. Det er derfor, man gider træne hver dag,« fortæller Lars Jacobsen.

Hvorfor giver det et adrenalinrush?

»Det er uvisheden. Man har selvfølgelig noget værktøj med i bagagen og føler måske, at man er godt rustet til opgaven. Men man ved aldrig, hvad man går ind til. Det kan være, at ham, man spiller over for, rammer dagen og krøller dig fuldstændigt sammen, og man selv fejler totalt,« siger Lars Jacobsen og sammenligner det med den uvished, man kan have i forhold til, om elastikken holder, når man tager springet fra mange meters højde.

Selv om alle de store kampe er helt specielle for Lars Jacobsen, er der alligevel én særlig kamp, som skiller sig ud som den sjoveste i hans 17 år lange karriere som professionel fodboldspiller. Den vender vi tilbage til.

De voksne fascinerer

Lars Jacobsens professionelle karriere startede i OB, hvor han blev tilbudt en kontrakt, mens han gik i gymnasiet. Året efter blev han rykket op på førsteholdet, som spillede i den bedste række. Nu kunne han få lov at spille de store kampe på det stadion, som han havde gået og kigget på, fra han var helt lille.

Drømmen om at blive fodboldspiller begyndte nemlig allerede, da Lars var barn, hvor han sammen med sin farmor og farfar ofte var på OBs stadion, når der var kamp.

»Jeg har altid elsket at spille fodbold. Om det så var sommer eller vinter. Det var altid det, som fyldte mest med mine venner. Ved at være med farmor og farfar på stadion lærte jeg hurtigt, hvad det ville sige at være professionel fodboldspiller,« fortæller Lars Jacobsen, som husker, at han var meget fascineret af at være på stadion.

»Det var fedt at se nogle voksne mennesker, som rendte rundt på banen og lavede det samme, som jeg lavede i min fritid,« siger han.

Lars Jacobsens far og farfar har også spillet fodbold på højt niveau, så det har altid ligget i familien, fortæller den 33-årige fodboldspiller.

Festerne fristede

At Lars er nået helt til tops og også har spillet adskillige landsholdskampe hænger ifølge ham selv sammen med hans målrettethed.

»Jeg har spillet sammen med mange talentfulde spillere, da jeg var ung, som var bedre end mig. Men på et tidspunkt slår hårdt arbejde talentet. Jeg arbejdede hårdt og havde lyst til at blive bedre. Hvis ikke du har lysten, så har du heller ikke overskud til at stå på træningsbanen og træne lidt ekstra på de ting, som du skal være bedre til,« siger han.

Mange af hans fodboldvenner faldt fra i 15-16-årsalderen, hvor fester og byture begyndte at trække.

»Det har også været en stor fristelse for mig. Men når man begynder at få penge for at spille, kan man ikke tillade sig de ting. Hvis man melder afbud til en kamp, fordi man skal noget andet, bliver man bare valgt fra,« siger Lars Jacobsen.

Manchester-kamp unik

Efter OB flyttede han til Tyskland en sæson, hvorefter Parken i København blev hans hjemmebane i nogle år, inden han tog fire sæsoner mere i udlandet. For to år siden vendte han atter hjem til københavnerklubben, hvor han træner hver dag i cirka halvanden time. Derudover er der en halv times styrketræning et par gange om ugen, mens en af dagene i weekenden ofte går med kamp.

Det var også med FCK, at Lars Jacobsen har spillet den kamp, som han betegner som den sjoveste i sin karriere.

»Det var Champions League-kampen mod Manchester United i 2006, hvor vi vandt 1-0. Der var ingen, som regnede med, at vi kunne vinde, og så gjorde vi det. At der ikke var noget forventningspres gjorde, at jeg nød det under kampen på en anden måde end andre store kampe, hvor der er et større pres,« fortæller han.

Men alt er ikke lige fantastisk som fodboldspiller. Der er specielt én ting, som Lars Jacobsen ikke føler, at fodboldlivet giver ham.

»Man kan ikke lige tage en fridag, hvis man vil være sammen med familien. Du er nødt til at komme til træning hver dag. Det kan godt være, at man har fritid i løbet af ugen, men det er typisk om morgenen og midt på dagen, hvor man ikke kan bruge det sammen med familien,« fortæller Lars Jacobsen, som glæder sig til at være mere sammen med familien, når fodboldkarrieren er slut.

Hvornår det bliver, er han dog ikke afklaret om endnu. Foreløbig løber hans kontrakt frem til sommeren 2014.

»Jeg er 33 år, så jeg tager et år ad gangen i øjeblikket. Men kroppen har det fint, og lysten er der stadig. Jeg nyder at komme på arbejde hver eneste dag, så jeg tror ikke, jeg stopper om et år,« siger Lars Jacobsen.