»Det er op ad bakke at få specialister til Esbjerg«

Semco Maritime, der leverer udstyr og service til offshore-industrien, er ikke i tvivl. Når oliepriserne retter sig, kommer virksomheden til at mangle højt kvalificeret arbejdskraft og specialister.

Jens Holm-Nielsen fra Semco Martime advarer mod at tro, at hjerneflugten er hørt op. Lige nu mangler Semco ikke ansatte, men det kan hurtigt vende, hvis olieprisen stiger igen. Arkivfoto: Nils Rosenvold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om hjerneflugt ser ud til at være fortid i Danmark, er det ikke nok til at få Jens Holm-Nielsen, HR-direktør i Semco Maritime, til at ånde lettet op.

Semco Maritime er en af de førende leverandører af udstyr og serviceydelser til offshore­-industrien. Lige nu mangler virksomheden ikke medarbejdere, fordi de ekstremt lave oliepriser har sendt oliebranchen til tælling. Men det kan hurtigt ændre sig, forudser Jens Holm-Nielsen, og når der igen kommer fart på olie- og gasbranchen, forventer han at stå med et alvorligt problem.

»Vi vil helt sikkert få svært ved få besat stillinger, som kræver specielle kompetencer og erfaring f.eks. med projektledelse i industrien. Olie- og gasbranchen er ikke særlig stor, så der er ikke så mange at tage af, og nogle af specialistuddannelserne har vi slet ikke herhjemme,« siger Jens Holm-Nielsen.

Problemet er, at der bliver færre ingeniø­rer med de rigtige kvalifikationer til off­shore-industrien. Det skyldes, at for få unge vælger uddannelser rettet mod den ma­ri­ti­me industri, at op mod hver fjerde medarbejder i off­shore-­industrien ventes at gå på pension de næste fem år, og at den sidste Nordsø-olie ventes at blive mere kom­pliceret at udvinde. Derfor bli­ver der brug for flere in­ge­niører og tek­ni­ke­re.

Selv om Semco Maritime gør en indsats for at oplære nyuddannede medarbejdere og omskole medarbejdere fra andre brancher, er det ifølge Jens Holm-Nielsen ikke nok.

»Én af de ting, jeg har lært, efter at jeg kom til Semco som HR-direktør, er, at det tager meget lang tid at oplære folk, så de bliver i stand til at tage de tunge job,« siger Jens Holm-Nielsen.

Yderområder hårdere ramt

Derfor er der ingen vej udenom. Semco Maritime må ligesom mange andre danske virksomheder kaste sig ud i kampen for at tiltrække både højt kvalificerede danskere og udlændinge. Kampen bliver ekstra hård for Semco Maritime, fordi virksomheden holder til i Esbjerg.

»Vi får stor hjælp af Region Syddanmark, som sammen med kommuner og virksomheder har iværksat kampagner for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til området. Men det er op ad bakke. Det er en lang sej kamp at få udenlandske specialister til at komme til Danmark, og det er en kamp at lokke dem uden for Storkøbenhavn, selv om Esbjerg har en af Danmarks største internationale skoler uden for København og et stærkt internationalt miljø og netværk,« siger Jens Holm-Nielsen.

Han advarer derfor mod at tolke tænketanken DEAs analyse, der viser, at hjerneflugten i Danmark er et overstået kapitel og erstattet af en nettoindvandring af højt kvalificeret arbejdkraft, sådan, at problemerne med at tiltrække udenlandsk arbejdskraft er forsvundet.

»Det er ikke tilfældet. Problemerne vil tværtimod spidse til i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at vi får markedsført områderne over for udenlandske specialister, og at vi overordnet set får gjort Danmark til et kendt og attrativt sted at flytte hen, f.eks. ved at fortælle om de goder, som vores skatte-system medfører i form af uddannelse og sundhed, så udlændingene ikke bliver skræmt væk af vores skattetryk,« siger Jens Holm-Nielsen, der dog også ser nogle lyspunkter.

F.eks. har Semco haft held til at rekruttere nye medarbejder blandt de udenlandske studerende, som ønsker at bliver i Danmark efter endt uddannelse.

»Det har vi gode erfaringer med. Det er dygtige, dedikerede, arbejdsomme unge, som vil gøre en stor indsats for at blive accepteret på det danske arbejdsmarked,« siger Jens Holm-Nielsen.

Han er ikke i tvivl om konsekvensen, hvis det ikke lykkes at vinde i konkurrencen om at trække kvalificeret udenlandsk og dansk arbejdskraft til virksomheden i Esbjerg.

»Det er ikke aktuelt lige nu, men hvis vi ikke lykkes med at skaffe den nødvendige arbejdskraft, når der igen komme vækst i branchen, må vi flytte aktiviteterne derhen, hvor arbejdskraften er,« siger Jens Holm-Nielsen.