Det er helt ok at være negativ

Fortvivl ikke. Negativ tænkning er positivt. Faktisk står positiv tænkning i vejen for, at vi som mennesker bliver rigtigt lykkelige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er æraen, hvor man for alt i verden skulle tænke positivt ud fra en devise om, at positive tanker skaber positive resultater, og du-kan-hvad-du-vil-kulturen nuanceres, fordi det positive budskab uvilkårligt slår sig på den uperfekte virkelighed.

For uanset hvor optimistisk man er, oplever mange også angsten for fadæse, og et mylder af negative tanker, hvis ambitionerne om at yde sit ypperste, går i skuddermudder.

Fortvivl ikke negativ tænkning er positivt.

»Det handler ikke om at hengive sig hen til det negative, men om at være realistisk,« siger Ida Hallgren, der psykolog og filosof til den norske avis Dagens Næringsliv.

»Alle bør analysere situationer, de er på vej ind i: Hvad er det værste der kan ske, og hvad kan jeg gøre? På den måde man har mulighed for at opdage, hvad der er på spil, før det er for sent,« siger hun.

Ida Hallgren siger også, at det er vigtigt, at vi tillader os selv at være negative, fordi det sætter os i stand til at forstå andre menneskers problemer og smerter. Tankevækkende er det også, at det tema, som folk oftest efterspørger, når hun holder kurser og foredrag, populært sagt er: ”Alt det som kan gå ad helvede til i 2017” eller ”Negativt tænkende - bedre bliver det ikke.”

Folk sukker efter at få lov til at være negative, vurderer Ida Hallgren og alt den snak om, at vi ”skal tænke positivt” står i vejen får, at vi som mennesker bliver rigtigt lykkelige, siger hun Dagens Næringsliv.

»Det er bevist, at hvis du er på forkant med udfordrende opgave eller i konkurrence visualiserer, at du vinder, så vil du helt ubevidst give den lidt mindre gas end, hvis du går til opgaven med bange anelser om, at det slet ikke vil lykkes dig, at løse opgaven. Mange mennesker tror, at det er farligt at tænke negativt, nøjagtigt som mange mennesker er bange for smerte.«

I Sverige har det svenske makkerpar psykolog Mattias Lundberg og komiker Jan Bylund stor succes med forestillingen ”Den lykkelige pessimist”, som de i øjeblikket turnerer med. Titlen på forestillinger er hentet fra den bog som de skrev i 2014, fordi de var oprigtigt irriterede over ”den positivitetsmafia”, der umiddelbart havde taget option på lykken og som mener, at positiv tankegang er helbredende mens negativ fører alverdens ulykker.

I deres forestilling fortæller Mattias Lundberg om da faren døde af kræft og hvordan han hele den svenske sundhedsvæsen blev pakket ind i positiv psykologi. Men den hjalp ikke, da faren døde, hvor han og familien var i chok, fordi man jo havde sagt, at det skal nok gå.

Læs artiklen i Dagens Næringsliv her (betalt indhold).